Lägg till

X

Släktforskning

27 maj 2015

Brott och straff i arkiven - årsbok 2015

Riksarkivet - Brott och straff i arkiven - årsbok 2015Riksarkivet:
Nu har Riksarkivets årsbok för 2015 kommit. Den innehåller tolv artiklar som på olika sätt behandlar årets tema ”Brott och straff i arkiven”.
Översiktliga artiklar behandlar rättsväsendets historia och är en orienteringshjälp i den förvaltningsmässiga och judiciella snårskogen – i vilka arkiv kan vi förvänta oss att hitta vilket slags material? Vi får också läsa om synen på olika slags kriminalitet genom åren och fängelset som byggnad och funktion.

Mer......

25 maj 2015

Melrose Place-skådisen i ”Allt för Sverige”

Aftonbladet Melrose Place-skådisen i ”Allt för Sverige”Aftonbladet:
På 90-talet skapade hon intriger i ”Melrose Place”.
Nu är Brooke "Samantha" Langton i Sverige för att söka sina rötter.
– Jag hoppas få höra historier som jag kan föra vidare, säger stjärnan som deltar i nya säsongen av ”Allt för Sverige”.

Mer......

21 maj 2015

Hur Du återställer och exporterar Ditt Geneanet familjeträd?

Geneanet - Hur Du återställer och exporterar Ditt Geneanet familjeträd?Vi kommer, som mycket som möjligt, att publicera Dina mest frekventa frågor om användande av Geneanet.
Veckans tips är:
Hur återställer Du Ditt Geneanet familjeträd (Geneanet Premium)?
Hur exporterar Du Ditt Geneanet familjeträd?
Hur exporterar man en enskild linje från Ditt Geneanet familjeträd?

Mer......

13 maj 2015

’En kyrkogård för eftervärlden’ - Ett stort tack till alla

’En kyrkogård för eftervärlden’ - Ett stort tack till allaSenaste veckoslutet inbjöd Geneanet Dig att ta bilder av gravar. En stor sak med stort resultat. Ni har publicerat mer än 40.000 bilder. Naturligtvis är alla dessa gratis tillgängliga för att kamrater släktforskare. Dessutom kan ni länka och visa varje bild på Ditt familjeträd.
Tyvär kan vi inte nämn namet på alla medverkande, men här är några av de kyrkogårdar som nu finns tillgängliga på Geneanet.
Ett stort tack till Er alla!

Mer......

Arkeologiska fynd i Tortuna

sverigesradio.se - Arkeologiska fynd i TortunaSverigesradio.se:
I Tortuna utanför Västerås har man hittat en medeltida kyrkogård och troligen rester från en gammal träkyrka.  
Det var när Tortunaskolan skulle byggas ut som man bestämde sig för att först göra en arkeologisk utgrävning. Det fanns noteringar sen 50-talet i det så kallade fornminnesregistret att man hittat "skelett på rad". Det var en tydlig indikation på att det skulle kunna vara en gammal gravplats.

Mer......

12 maj 2015

Riksantikvarieämbetet och Svenska kyrkan samverkar för att göra kyrkobyggnader tillgängliga digitalt

raa.se - Riksantikvarieämbetet och Svenska kyrkan samverkar för att göra kyrkobyggnader tillgängliga digitaltraa.se:
Det är i Riksantikvarieämbetets databas Bebyggelseregistret som Svenska kyrkan kommer att publicera sin publika information från kulturhistoriska inventeringar. Ett nationellt projekt har därför påbörjats där alla Sveriges stift medverkar.
– Svenska kyrkan förvaltar ett stort och mycket rikt kulturarv. Genom samverkan kan vi nu på ett effektivt sätt göra viktiga delar av detta digitalt tillgängligt för en bred publik, säger riksantikvarie Lars Amréus.

Mer......

8 maj 2015

Malmö: Ett sekel på Södra Förstadsgatan

sydsvenskan.se - Ett sekel på Södra Förstadsgatansydsvenskan.se:
Följ med på en historisk vandring på ett av Malmös mest älskade paradstråk.
Mer......

7 maj 2015

Ny historisk databas visar svenskarnas löner

Nättidningen Svensk Historia - Ny historisk databas visar svenskarnas löner Nättidningen Svensk Historia:
En bondpiga hade 1865 en årslön på 52 kronor. 1945 var en normal årsinkomst för en banktjänsteman cirka 7 500 kronor. I Stor-Stockholm tjänade en kvinna inom verkstadsindustrin 37 kr i timmen 1980. Handelshögskolan vid Göteborgs universitet presenterade i dag en ny databas som ger svar på vad svenskarna haft för löner under 125 år.
Den historiska lönedatabasen, HILD, innehåller den viktigaste officiella lönestatistiken för åren 1865–1990. Målet har varit att samla de svenska lönesiffrorna i en och samma databas och göra underlaget tillgängligt för forskare, studenter och allmänheten. 

Mer......

6 maj 2015

Mormors släkt genomgången och kontrollerad

Släktforskning för noviser - Mormors släkt genomgången och kontrolleradSläktforskning för noviser:
Jag berättade för en tid sedan hur jag tagit mig för med att gå igenom mitt arbete för att komplettera och korrigera det som inte är korrekt. Jag har också i en tidigare text berättat om hur jag gick igenom min fars fadersanor. Skälet till att jag i detalj berättar om detta arbete är dels att det ger andra många tips om vilka källor man kan behöva när man söker efter främst tidiga anor, dels att det skall vara ”allom till skräck och varnagel”, som var ett vanligt uttryck på 1600-talet, men också flitigt användes i det pedagogiska ordförrådet i min barndoms söndagsskola. 

Mer......

30 april 2015

Pröva den nya sökmotorn i Geneanets samlingar!

Pröva den nya sökmotorn i Geneanets samlingar!En ny sökmotor har nu lanserats för Geneanets samlingar och Du kan pröva betaversionen.
Du kan nu omedelbart söka i hela Genanets samlingar!

För att pröva den nya sökmotorn, klicka ’Sök > Bläddra i samlingen’ in menyraden på skärmens översta del, klicka sedan på länken ’Pröva betaversionen’ på sidans topp.

Mer......

28 april 2015

Bildskatten i våra arkiv

jonkopingsposten.se - Bildskatten i våra arkivjonkopingsposten.se:
Vaggeryds kommun. Det finns stora bildskatter gömda i arkiv runt om i kommunen. 
Nyligen publicerade vi en artikel med järnvägshistoria. Bilden som var med kommer från Tofteryd-Hagshults hembygdsförening. Framöver kommer du att få se mer av den bildskatt som har skannats in från bilder, glasplåtar, dia och negativ.
Skanningen görs av två personer, en placerad i Magnisa stuga under överinseende av hembygdsrådet, den andra hos Miliseum.

Mer......

23 april 2015

Hur hittar jag emigrantens barn?

slakthistoria.se - Hur hittar jag emigrantens barn?slakthistoria.se:
Fråga: Min släkting utvandrade till USA 1911. Jag hittar honom inte i passagerarlistorna eller i andra källor. Det enda vi vet är att han dog 1949 i Seattle. Hur gör vi för att komma vidare?
Svar: Folkräkningar för USA – som kanske är de källor som du nämner att du har letat i? – finns från vart tionde år, sökbara på flera olika hemsidor, bland andra censusrecords.com. Där ett hushåll hittas i en folkräkning får man fram vilka eventuella barn som fanns i familjen det året, med deras tilltalsnamn och ålder (i levnadsår).

Mer......

22 april 2015

Genenaets veckoslut ‘En kyrkogård för eftervärlden’ 1 -3 maj 2015

Genenaets veckoslut ‘En kyrkogård för eftervärlden’ 1 -3 maj 2015
Under helgen 1 – 3 maj ta bilder av gravar vid en närliggande kyrkogård.
Kyrkogårdar en av de viktigaste källorna för släktforskare och vi måste ta till vara gravstenar innan de går förlorade. Det är därför som Geneanet har sjösatt projektet ’En kyrkogård för eftervärlden’. 
Vi behöver Din hjälp 1 -3 maj för att fotografera så många gravar som möjligt.

Mer......

Nya perspektiv i kommande utställning om Brahe och 1600-talets adliga livsstil

Jönköpings läns museum - Nya perspektiv i kommande utställning om Brahe och 1600-talets adliga livsstilJönköpings läns museum:
Den 9 maj öppnar utställningen "Prakt & Makt – Brahe och 1600-talets adliga livsstil" på Jönköpings läns museum. Den visar hur 1600-talets svenska elit ville framstå inför omvärld och eftervärld, vilken betydelse släkthistoria, krigarideal, bostad och heminredning, fest och begravning kunde ha. Den väcker funderingar. Hur tänkte och levde dessa människor? Och vad kan detta säga oss idag?

Mer......

Enklare än någonsin attborra sig ned i seklerna

vlt.se - Enklare än någonsin attborra sig ned i seklernavlt.se:
Släktforskning kan få kinderna att hetta, den egna historien att ta gestalt. Jasså farmor hade barn innan hon gifte sig med den där Erik? Var tog det barnet vägen? Och stackars mormor som låg där och födde barn märkta ”oä” i kyrkböckerna – oäkta.
Ja, så kan det också se ut när man släktforskar. Fattiga, förlupna män och övergivna arbetarkvinnor. Inga kungligheter och texasmiljonärer så långt ögat når. Men spännande likväl.
Digitaliseringen av arkiv och kyrkböcker har gjort släktforskningen tillgänglig för alla och blivit lite av folknöje. I alla fall bland äldre, menar Lundström.

Mer......

- sida 1 av 78