Lägg till

Släktforskning

29 januari 2015

Släktforskning: 2 miljarder individer på Geneanet

Släktforskning: 2 miljarder individer på GeneanetVi har det stora nöjet att kunna meddela att vi har nått milstolpen 2 miljarder indexerade individer på Geneanet. Det tog nästan 16 år att nå milstolpen 1 miljard individer och bara 2 år att nå tillfoga ytterligare en miljard individer.
Detta är ett nytt steg: Geneanet blir alltmer användbart och effektivt för Ditt släktforskningsarbete. Det visar på vårt engagemang för gratis släktforskning i samarbete med andra: På Geneanet kan du skapa Ditt familjeträd, söka Dina förfäder och dela med Dig gratis till andra medlemmar. Medlemskap i Geneanet Premium erbjuder ytterligare val och möjligheter inom Geneanet.

Mer......

28 januari 2015

Nu skrivs den vanliga människans historia

sverigesradio.se - Nu skrivs den vanliga människans historiasverigesradio.se:
Kungar och statsmän får nu ge plats åt obetydliga historiska personer. Den senaste trenden inom historieforskningen är mikrohistoria, där historiens förändringar illustreras genom vanliga människors livsöden.

Mer......

700 böcker skänks till byföreningen

skanskan.se - 700 böcker skänks till byföreningenskanskan.se:
LUDVIGSBORG: Man lever i ett vakuum om man inte känner till historien om sin hembygd. Förutom böckerna lämnar hembygdsgruppen även ett stort antal fotografier och annan dokumentation efter sig. – Det finns över 500 fotografier och ett otal skrivna dokument arkiverade.

Mer......

Under kyrkans golv

skanskan.se - Under kyrkans golvskanskan.se:
MALMÖ. Trägolvet sågades upp för att ventilera bort den besvärande lukten i sakristian i Petri kyrka.  Under golvet dolde sig intressanta saker – gravstenar, skelettdelar – och hälsningar från 1963 och 1908.

Mer......

27 januari 2015

Letter fick vila vid Adolf Fredriks kyrka

dn.se - Letter fick vila vid Adolf Fredriks kyrkadn.se:
Hej! Jag undrar vad det är för gravsten/minnesmärke som står på kyrko­gården vid Adolf Fredriks kyrka. Det står ”Latvia” under korset och en mängd namn bredvid.
Svar: I många kyrkor finns det förteckning över kända personers gravar och jag gick in i kyrkan för att söka svaret. Jag hade tur som stötte på Nils-Henrik Nilsson, kyrkoherde i Adolf Fredriks församling.

Mer......

Släktforskningsprogram: Veckobrev 05, 2015

SläktforskningsprogramVarje vecka presenterar vi en sammanfattning och lanseringar för släktforskningsprogram. Ett bra sätt att förbättra Ditt släktforskningsarbete.
Här är nyheterna denna vecka:
Brother's Keeper, GeneaNet for Android, iScrapbook, MobileFamilyTree for iPhone and iPad

Mer......

26 januari 2015

Det var annorlunda förr - men knappast bättre

Släktforskning för noviser - Det var annorlunda förr - men knappast bättreSläktforskning för noviser:
"I mitt städningsarbete använder jag olika statistikfunktioner för att hitta orimligheter i mitt material. En funktion i Disgen gör det möjligt att se om kvinnor har gift sig och fått barn vid orimligt låg eller hög ålder. Ibland varnar den funktionen för felskrivningar, men snart fann jag ett stort antal barnäktenskap bland präster i mitt material, som inte alls var felaktiga.
Visst jag vet att man hade andra värderingar förr. Jag vet också att döttrar sågs som en politisk tillgång snarare än som individer – inget man i första hand skulle värna om, men ändå kunde jag inte låta bli att reagera på att en speciell präst stod som fader till samtliga flickbrudar i mitt släktträd under 1600-talet. Genomgående var också att han gifte bort sina unga döttrar med mycket äldre kollegor runt om i Mellansverige...."

Mer......

22 januari 2015

Okänd systers öde väckte starka känslor

svd.se - Okänd systers öde väckte starka känslorsvd.se:
Intresset för släktforskning ökar och det krävs inte gråa hår för att vilja söka sina rötter. 24-årige Fredrik Mejster gjorde en oväntad upptäckt i arkiven som först gjorde honom arg. Men ilskan vändes till förståelse för tidigare generationers livsvillkor.
Många har sett på tv hur en släktutredning kan orsaka ett ymnigt tårflöde. Senast var det i SVT:s ”Allt för Sverige” där amerikaner med svenskt påbrå reste genom Sverige och sökte sina rötter.
Fredrik Mejster, 24-årig juridikstuderande i Uppsala, var anlitad för att göra en del av dessa utredningar och kan vittna om att känslorna var äkta, för han var med vid inspelningarna. 

Mer......

21 januari 2015

Vad är 'Direkt-träff i släktträden'?

Vad är 'Direkt-träff i släktträden'?Principen är enkel: Utifrån en sida i ett släktträd (ditt eller någon annans), kan du göra en snabb sökning i alla Geneanets släktträd och se om personen finns angiven i andra träd.
Hur fungerar det? Den här funktionen söker efter liknande händelser i alla släktträd. Våra automatiska sökrobotar kan på så sätt lokalisera alla personer som motsvarar händelsen, antingen med efternamnet, förnamnet, datum eller platsen. Det kan handla om tre olika händelser för en person: födelsen, vigseln eller dödsfallet.

Mer......

Tusentals fotografier från 1920-talets Lund nu på nätet

svenskhistoria.se - Tusentals fotografier från 1920-talets Lund nu på nätetsvenskhistoria.se:
Tusentals fotografier tagna på 1920-talet av Lundafotografen Ida Ekelund finns nu tillgängliga på Kulturens databas på nätet. Våren 2013 hittades dessa bilder under golvplankorna vid en renovering. Fotografierna berättar mycket om Lund och Sverige vid den här tiden, men Kulturen vill gärna veta mer om personerna på bilderna.
– Det är fantastiskt att få in så mycket bilder till våra samlingar från en fram tills nu nästan bortglömd fotograf, säger Anders Jansson som är intendent på Kulturen.

Mer......

20 januari 2015

Armeniska folkets uppländska hjälte

sverigesradio.se - Armeniska folkets uppländska hjältesverigesradio.se:
Alma Johansson från Uppland är okänd men en hjälte för armeniska folket. Hon blev vittne till folkmordet på armenier 1915, och nu, 100 år senare, har boken om hennes liv kommit.
Alma var en del av KMA, kvinnliga missionsarbetare. Hon ska ha fått pengar till resan till och med från kungahuset, men det mesta kom från enkla, vanliga människor som skänkte av det lilla de hade, för att de tyckte att detta var viktigt. Hon är ett av få vittnen som skrev ner sina vittnesmål från det stora folkmordet som pågick under flera år i det dåvarande osmanska riket. Vad såg hon?

Mer......

19 januari 2015

Top 100 Genealogy Websites of 2015 - Geneanet är rankat nummer 6

Top 100 Genealogy Websites of 2015 - Geneanet är rankat nummer 6

Genealogy In Time har publicerat 2015 års lista på de 100 mest besökta släktforskningshemsidor över hela världen. Denna lista är slutprodukten för en omfattande och heltäckande utvärdering av tusentals släktforskningshemsidor. Den är den mest övergripande tillgängliga listan  i släktforskningsbranschen. 

Geneanet är rankat nummer 6 (förra året var det nummer 7), 

Genenanet  är rankat  nummer 3 bland 10 för gratis släktforskningshemsidor för 2015.

Genealogy In Time säger: ”Geneanet har flyttats upp till nummer 6. Det är högst rankade franska släktforskningshemsidan och den är specialiserad på familjeträd. Genom åren har vi sett Geneanet sakta rört sig uppåt i rankingen från nummer 9 år 2012 till var de är idag. De fortsätter att växa i popularitet och har 2 miljoner medlemmar och ca 600.000 familjeträd.”

 

Top 100 Genealogy Websites of 2015

Vi tackar alla medlemmar för deras stöd och kommer att utveckla verktyg och service för att hjälpa Dig i Ditt släktforskningsarbete.


Släktforskningsprogram: Veckobrev 04, 2015

SläktforskningsprogramVarje vecka presenterar vi en sammanfattning och lanseringar för släktforskningsprogram. Ett bra sätt att förbättra Ditt släktforskningsarbete.
Här är nyheterna denna vecka:
Family Tree Helper, GEDexplorer for Android, iScrapbook, LegacyStories, The Complete Genealogy Reporter, Timeline 3D for iPhone and iPad, TMG Utility

Mer......

16 januari 2015

Spann-Karin gick till kungs och fick rätt

Släktband (sverigesradio.se) - Spann-Karin gick till kungs och fick rättSläktband (sverigesradio.se):
"Spann- Karin levde i Dalarna i början av 1800- talet. Hon tog chansen att gå till kungs för att få tillbaka äganderätten till torpet hon bodde i. Än idag talar man om Spann-Karins lyckade resa där hon kom hem med ägandebevis på torpet och en hög hatt som kungen gett henne."

Mer......

Vad händer med Dina uppgifter efter Din död?

Vad händer med Dina uppgifter efter Din död?

Du har ett familjeträd på Geneanet och Du har nedladdade familjebilder och arkivuppgifter. Vad händer med Dina uppgifter efter Din död. Det är en fråga många ställer.

Geneanet erbjuder Dig möjligheten att skriva ett testamente vad som ska hända Ditt Geneanet familjeträd och Dina uppgifter efter Din död.


Mer......

- sida 1 av 90