Ad

Släktforskning

18 december 2014

God Jul


Mer......

I Tärnsjö skapas historierna

unt.se - I Tärnsjö skapas historiernaunt.se: Allt från existentiella funderingar till spännande släkthistorier hamnar på pränt. Planen för deltagarna i skrivarcirkeln är att ge ut en bok.
– Texterna har både bekräftat min bild av pappa och gjort att jag lärt känna honom ännu bättre. Det känns fint, säger Solveig Algander från Huddunge.
– Skrivarlusten har jag gått och burit på under många år och är svår att beskriva, det handlar nog både om nyfikenhet och om skrivklåda, säger Uppsalabon Carola Wachtmeister.
Kommentarerna kommer från två av deltagarna i skrivarcirkeln som sedan i våras träffas varannan vecka i Tärnsjö. Jag befinner mig runt ett stort ovalt bord i ortens bibliotek där också resten av gänget är samlat. Tonen är hjärtlig och inbjudande och att de brinner för skrivande går inte att ta miste på.

Mer......

17 december 2014

Ny bok "En mosaik från Norra Småland" del tre

Jonkopings lans museum - Ny bok Jonkopings lans museum: Visste du att Carl Oscar Jonsson i Bäckseda, Vetlanda var den första som gjorde en Volvo? Eller att 85 procent av Sveriges befolkning under 1970-talet hört talas om Anebys rikskändis? Länets hembygdsföreningar förmedlar dessa och ytterligare elva historier från Jönköpings län i boken ”En mosaik från Norra Småland” del tre som ges ut i december.
Det finns otroligt många berättelser i hembygdsföreningarnas arkiv och mycket har getts ut i bok- eller artikelform under årens lopp men har bara nått en begränsad krets i hemsocknen. För de båda utgivarna Jönköpings läns museum och Jönköpings läns hembygdsförbund är det mycket värdefullt att sprida berättelserna vidare till flera läsare vilket de gör genom boken som även innehåller nyskrivna berättelser.

Mer......

16 december 2014

75 år sedan första finska krigsbarnet kom till Sverige

nt.se - 75 år sedan första finska krigsbarnet kom till Sverigent.se: I dag, måndag, är det 75 år sedan första finska krigsbarnen kom till Sverige. Tomas Samuelsson, 76 år på onsdag, var fyra år när han kom hit.
Tuomo Turunen hette han som barn, men hos adoptivfamiljen i Sverige blev namnet Tomas och han fick också efternamnet Samuelsson. Hans tydliga östgötska avslöjar inget om hans ursprung – i ett samhälle i östra Finland, nära ryska gränsen. Finska språket har han inte kvar.
– Jag kom hit 1942, när jag var fyra år. Det kom 80 000 finska krigsbarn, men de flesta återvände. Min syster hade kommit hit tidigare, berättar han.

Mer......

15 december 2014

Släktforskningsprogram: Veckobrev 51, 20141

SläktforskningsprogramVarje vecka presenterar vi en sammanfattning och lanseringar för släktforskningsprogram. Ett bra sätt att förbättra Ditt släktforskningsarbete.

Här är nyheterna denna vecka:
HuMo-gen, Irish Roots Magazine, LiveHistory, MacFamilyTree, RootsMagic


Mer......

11 december 2014

Mitt träd på Internet - Tankar om det nya Geneanet

Släktforskning för noviser -Mitt träd på Internet - Tankar om det nya GeneanetVi är mycket glada att läsa den här texten:

Släktforskning för noviser: "På Geneanet har jag emellertid mitt senast och fortlöpande uppdaterade offentliga träd och det är därför jag nu vill berätta lite om den snabba utveckling som tjänsten genomgått det senaste året. Jag har sedan några år ett premiumabonnemang på tjänsten. Geneanet är till skillnad från konkurrenterna en tjänst med sina rötter i Europa och då närmast i Frankrike. Förutom i ursprungslandet har tjänsten många användare  i Skandinavien, samt Nederländerna, Belgien och Tyskland vad jag förstår. Belgien är ju speciellt intressant för vallonforskare. [...] Tjänsten har också en mer ideell profil än sina mer kommersiella konkurrenter, vilket främst tar sig uttryck i att det är informationsmässigt ömsesidigt. Detta betyder att allt som tillhandahålls av medlemmarna kan nyttjas gratis av användarna såvida den enskilde medlemmen inte önskar annat. Att använda tjänsten är helt gratis om man inte vill använda de utökade sökprocedurer som hör till premiummedlemskap eller ta del av material från tredje part."

Mer......

10 december 2014

Minnets ring: Namnet på de 579.606 soldater som miste livet under första världskriget.

Minnets ring: Namnet på de 579.606 soldater som miste livet under första världskriget.Minnets ring invigdes av Frankrikes president François Hollande 11 november för att ära de som dog i norra Frankrike under första världskriget. Nmanen på de 579.606 soldater presenteras utan att ange nationalitet.

Geneanet erbjuder möjligheten att hitta Dina förfäder genom de 500 bronserade stålplattorna som fotograferats och alla namnen finns i alfabetisk ordning.

Mer......

9 december 2014

Släktforskningsprogram: Veckobrev 50, 2014

SläktforskningsprogramVarje vecka presenterar vi en sammanfattning och lanseringar för släktforskningsprogram. Ett bra sätt att förbättra Ditt släktforskningsarbete.

Här är nyheterna denna vecka:
GEDexplorer, Genealone, The Complete Genealogy Reporter 2014


Mer......

8 december 2014

Släktband behåller greppet

HD.se - Släktband behåller greppetHD.se:  Tiden går. Under de senaste tio åren har Släktband gett lyssnarna i radions P1 en god stunds underhållning. Måndagen den 8 december drar programmet igång igen – för tionde året i rad, vilket bara det är imponerande.
– Det är den 13:e säsongen. Jag minns att det första programmet sändes den 7 november 2004. Då kunde vi ju inte drömma om att vi skulle få hålla på så länge, säger Gunilla Nordlund, Umeå, som är programledare för Släktband.

Mer......

4 december 2014

Sveriges befolkning 1910 försenad

 HD.se - Sveriges befolkning 1910 försenadHD.se: Det var tänkt att dvd:n med Sveriges befolkning 1910 skulle ges ut av Riksarkivet SVAR före årsskiftet. Nu är den något försenad och planeras bli klar under första halvåret 2015.
Det som återstår är kvalitetssäkring av några församlingar i Värmlands län och Göteborgs stad.
Dvd:n Sveriges befolkning 1910 är mycket omfattande och kommer att innehålla 5,5 miljoner poster

Mer......

Nya användbara avdelningar på Geneanets hemsida

Nya användbara avdelningar på Geneanets hemsidaNågra nya användbara avdelningar har lagts till Din Geneanet hemsida.
Beroende på antalet individer i Ditt familjeträd, kommer en av dessa nya avdelningar att erbjuda olika verktyg för att hjälpa Dig att bygga Ditt familjeträd.
En annan avledning erbjuder möjligheten att indexera gravstenarna  och ännu dokument och bilders om nyligen lagts till i Geneanets databas.

Mer......

3 december 2014

GeneaStar: Är du släkt med Jan Ove Waldner?

GeneaStar: Är du släkt med Jan Ove Waldner?Jan-Ove WALDNER - Svensk bordtennisspelare
Waldner hör till världens bästa genom tiderna inom bordtennis. Han är den ende spelaren genom tiderna som har vunnit EM, VM och OS i herrsingel. Tillsammans med Jörgen Persson har han dessutom ofta bildat ett av världens bästa dubbelpar.
Waldner upptäcktes så tidigt som 1982, när han kom till final i European Championship som 16-åring, och förlorade mot Lagkamraten Mikael Appelgren. Som ungdom åkte han på träningsläger till Kina, och ska ha blivit mycket inspirerad av deras engagemang för sporten.

Mer......

2 december 2014

Rätt att finnas även efter döden

sydkusten.es - Rätt att finnas även efter dödensydkusten.es: Barbro Sändh har ägnat flera år åt att forska kring Engelska kyrkogården och inventera de skandinaviska gravarna. Minst 50 svenskar ska ha begravts här sedan kyrkogården grundades 1831, även om endast ett 20-tal gravar finns bevarade. En dag under Barbros efterforskningar inträffade nästan det oundvikliga.
– Jag hittade faktiskt en avlägsen släkting till mig själv! Einar Frykman, som avled i Málaga september 1964.
Einar Nils Frykman var kapten i armén och en av de första officerarna i de svenska pansartrupperna, som bildades 1942. Han gifte sig tre gånger och hade troligtvis sällskap vid sin död av sista hustrun Marianne, som själv gick bort 2000. Einar blev endast 51 år och dödsorsaken förefaller ha varit skrumplever. Einar Frykman föddes i juli 1913 i Vilhelmina, som sjunde barnet. Han kom från en gammal prästsläkt i Fryksände (nuvarande Torsby) i Värmland, därav namnet Frykman. 

Mer......

1 december 2014

Släktforskningsprogram: Veckobrev 49, 2014

SläktforskningsprogramVarje vecka presenterar vi en sammanfattning och lanseringar för släktforskningsprogram. Ett bra sätt att förbättra Ditt släktforskningsarbete.

Här är nyheterna denna vecka:
Build Your Family Tree, StoryPress, The Complete Genealogy Reporter 2014


Mer......

27 november 2014

Ladda ner familjebilder till Ditt Geneanet Släktträd

Ladda ner familjebilder till Ditt Geneanet SläktträdOm Du har familjebilder kan Du ladda ner dem till Ditt Geneanet familjeträd för att göra det mer attraktivt. Det är gratis och enkelt. 

Du kan också slå två flugor i en smäll genom att ladda ner Dina familjebilder till Geneanets familjeträd och dessutom få backup på Dina filer.

Nu är det dags att leta fram skokartongen fylld med gamla familjebilder och överföra dem till digitala filer.

Mer......

- sida 1 av 89