Lägg till

X

Släktforskning

23 april 2015

Hur hittar jag emigrantens barn?

slakthistoria.se - Hur hittar jag emigrantens barn?slakthistoria.se:
Fråga: Min släkting utvandrade till USA 1911. Jag hittar honom inte i passagerarlistorna eller i andra källor. Det enda vi vet är att han dog 1949 i Seattle. Hur gör vi för att komma vidare?
Svar: Folkräkningar för USA – som kanske är de källor som du nämner att du har letat i? – finns från vart tionde år, sökbara på flera olika hemsidor, bland andra censusrecords.com. Där ett hushåll hittas i en folkräkning får man fram vilka eventuella barn som fanns i familjen det året, med deras tilltalsnamn och ålder (i levnadsår).

Mer......

22 april 2015

Genenaets veckoslut ‘En kyrkogård för eftervärlden’ 1 -3 maj 2015

Genenaets veckoslut ‘En kyrkogård för eftervärlden’ 1 -3 maj 2015
Under helgen 1 – 3 maj ta bilder av gravar vid en närliggande kyrkogård.
Kyrkogårdar en av de viktigaste källorna för släktforskare och vi måste ta till vara gravstenar innan de går förlorade. Det är därför som Geneanet har sjösatt projektet ’En kyrkogård för eftervärlden’. 
Vi behöver Din hjälp 1 -3 maj för att fotografera så många gravar som möjligt.

Mer......

Nya perspektiv i kommande utställning om Brahe och 1600-talets adliga livsstil

Jönköpings läns museum - Nya perspektiv i kommande utställning om Brahe och 1600-talets adliga livsstilJönköpings läns museum:
Den 9 maj öppnar utställningen "Prakt & Makt – Brahe och 1600-talets adliga livsstil" på Jönköpings läns museum. Den visar hur 1600-talets svenska elit ville framstå inför omvärld och eftervärld, vilken betydelse släkthistoria, krigarideal, bostad och heminredning, fest och begravning kunde ha. Den väcker funderingar. Hur tänkte och levde dessa människor? Och vad kan detta säga oss idag?

Mer......

Enklare än någonsin attborra sig ned i seklerna

vlt.se - Enklare än någonsin attborra sig ned i seklernavlt.se:
Släktforskning kan få kinderna att hetta, den egna historien att ta gestalt. Jasså farmor hade barn innan hon gifte sig med den där Erik? Var tog det barnet vägen? Och stackars mormor som låg där och födde barn märkta ”oä” i kyrkböckerna – oäkta.
Ja, så kan det också se ut när man släktforskar. Fattiga, förlupna män och övergivna arbetarkvinnor. Inga kungligheter och texasmiljonärer så långt ögat når. Men spännande likväl.
Digitaliseringen av arkiv och kyrkböcker har gjort släktforskningen tillgänglig för alla och blivit lite av folknöje. I alla fall bland äldre, menar Lundström.

Mer......

16 april 2015

Sponsra en vän eller familjemedlem och få en gratis extra månad i Geneanet Premium

Sponsra en vän eller familjemedlem och få en gratis extra månad i Geneanet PremiumPå Geneanet kan Du nu sponsra en vän eller en familjemedlem och få en gratis extra månad i Geneanet Premium!

Välj ‘Samhälle'>'Sponsra en vän' på menyn.

Ange användarnamn i Geneanet för den (de) personer Du vill sponsra (klicka här för att söka användarnamn för en medlem)

Mer......

15 april 2015

Hon hittade tre okända systrar

nt.se - Hon hittade tre okända systrarnt.se:
Efter att ha sökt i spåren efter sin far och sina aldrig sedda systrar, förbereder sig nu Marinella Rolfart för att skriva en bok om en fantastisk och ständigt expanderande familjehistoria.
– Jag hade bokat en kryssning till Helsingfors i god tid innan vi åkte till Italien. Och dagen innan vi skulle åka får jag ett mejl från en okänd kvinna som skrev "jag är också dotter till Enzo Fedi...". Jag trodde det var nån som skämtade. Fast det visade sig att det stämde, jag hade hittat en syster, Tiina, eller Maria-Kristiina Salo som var född samma år som jag, 1947, och bara några månader före mig.

Mer......

Dahlströmska kartoteket tillgängligt via internet

arkisto.fi - Dahlströmska kartoteket tillgängligt via internetarkisto.fi: 
Det Åbo-relaterade så kallade Dahlströmska kartoteket omfattar ca 300 000 indexkort. Kartoteket upprättades av Åbo magistrats och rådstugurätts arkivarie (senare professor) Svante Dahlström fr.o.m 1920-talet, då han förberedde sin akademiska avhandling. Kartoteket har sedan 1953 kunnat utnyttjas av forskare vid Åbo landsarkiv. Nu har det digitaliserats i sin helhet och är tillgängligt i arkivverkets digitalarkiv via internet.

Mer......

Riksarkivet i Marieberg stänger för ombyggnad 1 september

Riksarkivet.se - Riksarkivet i Marieberg stänger för ombyggnad 1 septemberRiksarkivet.se:
Riksarkivet i Marieberg i Stockholm rustar för framtiden och skapar ändamålsenliga och moderna lokaler för besökare, medarbetare och arkiv. Vi kommer att hålla stängt från 1 september 2015 och öppnar igen den 1 oktober 2016.
Under perioden som vi har stängt ser vi till att du som användare får tillgång till våra arkiv och samlingar. Just nu arbetar vi med dessa frågor och återkommer med mer detaljerad information. Om du redan nu har frågor kontakta gärna nedanstående personer.

Mer......

12 april 2015

Ett Google för handskrifter

Uppsala Universitet - Ett Google för handskrifterUppsala Universitet:
Att med datorns hjälp kunna analysera och söka i handskrivna texter skulle revolutionera forskningen inom de humanistiska ämnena. Nu pågår arbete med att utveckla en programvara som kan göra just detta.

Uppsala universitetsbibliotek har nyligen lanserat en digital plattform - Alvin - där digitaliserade verk från kulturarvssamlingarna nu samlas i en och samma databas. Att genom några enkla klick på datorn kunna söka i samlingarna öppnar nya möjligheter för forskare och andra intresserade.

Mer......

11 april 2015

Biskopsmumien inte ensam i kistan

sydsvenskan.se - Biskopsmumien inte ensam i kistansydsvenskan.se:
Han led av artros, hade tandvärk och gallsten. Biskop Winstrups inre organ är bevarade, en upptäckt som betecknas som sensationell. En annan överraskning är ett foster som gömts vid Winstrups fötter. Det visar skiktröntgen av biskopsmumien.
Mannen som såg till att Lund fick ett universitet hade sannolikt rejält ont där han låg på dödsbädden en mörk och kall decemberdag i Lund år 1679.
– Han lär ha varit väldigt vresig den sista tiden i livet. Inte undra på det, säger Torbjörn Ahlström, professor i osteologi, när de första undersökningsresultaten presenterades på fredagen.

Mer......

10 april 2015

Drömmen om Ingermanland

yle.fi - Drömmen om Ingermanlandyle.fi:
Olga Russkij är en återflyttad ingermanländare, som i dag bor i Helsingfors. Hennes mamma var en av dem som tvingades lämna Finland efter vapenstilleståndsavtalet 1944, då Finland skickade tillbaka 55 000 ingermanländare till Sovjetunionen.

Ingermanländarna är bara en av de etniska grupper som utsattes för deportationer och utrensningar under Stalintiden, men för Finland är den speciell. Det finska brodersfolket har långa anor och ingermanländarnas historia är ofta grym.
Det var på 1600-talet som finnar från Karelen och Savolax uppmuntrades att invandra till den svenska provinsen Ingermanland, då Sverige efter freden i Stolbova 1617 fick kontroll över området för en längre tid.

Mer......

9 april 2015

3 tips för att skapa och visa Dina Geneanet bevakningar

3 tips för att skapa och visa Dina Geneanet bevakningarSå mycket som möjligt kommer vi att presentera bloggar för att svara på Dina mest frekventa frågor om användning av Geneanet.
Veckans tips är:
- Hur skapar Du Din bevakning på efternamn?
- Hur skapar Du Din bevakning på individ (Geneanet Premium)?
- Hur visar Du Dina bevakningar?

Mer......

7 april 2015

En dråprättegång 1730

Minneris Antavlor - En dråprättegång 1730Minneris Antavlor:
I den första födelseboken för Ljusdal, 1680 – 1731, har prästerna ibland antecknat när personerna dött i marginalen. När jag hittade min förfader Mårten Jonssons födelsedag, stod där också hans dödsdatum, 1732. Och så stod det ”halshuggen”! Ljusdals dödbok börjar inte förrän 1739 så jag måste gå in i domböckerna och ta reda på  vad som hade hänt. Jag hittade ett långt protokoll från ett extraordinarie ting som jag ska referera här. Jag har moderniserat stavning och språk lite för att det ska bli lättare att läsa. När jag citerar ordagrant gör jag det med kursiv text. Vissa uttryck och repliker har fått stå som de gör i protokollet.

Mer......

2 april 2015

Ta bilder på kyrkogårdar med GeneaGraves – Geneanets mobilapp för iOS och Android

Ta bilder på kyrkogårdar med GeneaGraves

Kyrkogårdar är en de viktigaste resurserna för släktforskare och vi ta till vara våra gravstenar innan de går förlorade. Gå med i GeneaGraves-projektet! Det är gratis och enkelt!

Installera GeneaGraves på Din mobil. Ta bilder. Ladda ner bilder till Geneanet vid en lämplig wifi-punkt. Placera sedan personerna i bokstavsordning personerna på gravstenarna med hjälp av andra medlemmar i Geneanet.

Mer......

1 april 2015

Unik släktdatabas finns i Kalbo

nt.se - Unik släktdatabas finns i Kalbont.se:
KALBO - De finns där nästan allihop. Alla som är födda, har levt eller avlidit i Skedevi församling mellan åren 1616 och 1941. Det är ett unikt bygdearkiv vi hittar i Kalbo mellan Simonstorp och Hävla.
Det är cirka tre decennier som ligger bakom Tommy Dahlgrens arbete. Vi ska från början fastslå att han inte är ensam om projektet. Från 1616 och in på 1800-talet är det Ulf och Barbro Klevenstedt i Vällingby som gjort arbetet. Då fanns inte dagens databaser utan de tog fram alla uppgifter via gamla svårlästa rullfilmer.

Mer......

- sida 1 av 77