Toevoegen

X

De genealogie blog

20 juli 2012

'Correspondentie'

Correspondentie_100.jpgWat is "Correspondentie"?
Het principe is eenvoudig : vanaf de persoonsfiche van een Stamboom online (de uwe of van iemand anders), krijgt u de mogelijkheid een opzoeking te verrichten in alle stambomen online van GeneaNet, om zo na te gaan of deze persoon voorkomt in andere stambomen.
Hoe werkt het ?
Deze nieuwe tool zoekt gelijkaardige evenementen in alle stambomen online.  Onze zoekrobotten gaan personen zoeken waarvan de gegevens overeenkomen zoals naam, voorna(a)m(en), data en plaatsen.  Voor één welbepaalde persoon kunnen dus drie evenementen gevonden worden, namelijk geboorte, huwelijk of overlijden.

Het vervolg lezen...

13 juli 2012

De gekruiste zoekopdracht

De gekruiste zoekopdrachtMet de gekruiste zoekopdracht kan u doeltreffend uw voorouders opzoeken in de databank van GeneaNet.  De naam zegt het zelf: het is mogelijk uw persoonlijke gegevens te vergelijken met de totaliteit van onze databank.

Deze zoekopdracht is beschikbaar voor al onze leden.


Het vervolg lezen...

12 juli 2012

Genealogische software : Reunion 10.0.3 is beschikbaar.

Logiciels.jpg Volledig programma:
  Agelong Tree - Legacy Family Tree - Reunion - The Complete Genealogy Builder
Zakcomputer (PDA) :
  Families for Android - GedTreeFree - My People's Tree - Tombfinder
Andere werktuigen :
  Bee Docs' Easy Timeline - LTools - The Complete Genealogy Reporter

Het vervolg lezen...

11 juli 2012

Maastricht boomt vijf dagen over stambomen en familiewapens

dichtbij.nl:

MAASTRICHT - Maastricht is dit najaar de stad bij uitstek voor stamboomonderzoekers en deskundigen op het gebied van heraldiek, de wetenschap die zich bezighoudt met het bestuderen van familiewapens. Van 24 tot en met 28 september wordt in de Bonbonnière in Maastricht het tweejaarlijkse wereldcongres genealogie (International Congress of Genealogical and Heraldic Sciences) gehouden.

Tijdens deze manifestatie komen de grote experts op het gebied van de genealogie bij elkaar. Wetenschappers van over de hele wereld komen naar de stad om hun ervaringen uit te wisselen en nieuwe onderzoeksmethoden te presenteren. Het congres is niet alleen toegankelijk voor wetenschappers, ook gewone belangstellenden zijn van harte welkom. Dat geldt uiteraard ook voor amateurgenealogen, uitgevers en antiquaren.

Het vervolg lezen...

Vijftien generaties Sonke te boek gesteld

pzc.nl:

GOES - Na 21 jaar speuren hebben de broers Ko en Paul Sonke uit Wemeldinge 2065 leden uit 15 generaties van het geslacht Sonke verzameld, teruggaand naar 1550. Het familieboek wordt zaterdag verwelkomd door 120 van de huidige Sonkes in hotel Van der Valk in Goes.

Het is geen droge opsomming van zonen en dochters maar bevat foto's en ankedotes, afgeleid uit de telefoonboeken, doop-, trouw- en begraafboeken, rechtbankdocumenten en wat er aan sporen uit het verleden te vinden was over de familie, die zijn oorsprong vindt in de Zak van Zuid-Beveland en bijzonder honkvast bleek. Het verklaart de familienaam en verhaalt waar mogelijk van wederwaardigheden van de voorvaderen.

Het vervolg lezen...

400 jaar vergeten dorpsverhalen gebundeld in nieuw boek

nieuwsblad.be:

HOOGLEDE - Lieven Denewet heeft een boek uitgebracht waarin hij opmerkelijke verhalen, die zich afspeelden in Hooglede en Gits, verzamelde.
In 'Boeiende histories en verhalen uit Hooglede en Gits' kan je onder meer lezen over tovenaars die de brandstapel krijgen.. Het boek bevat geen fabels of legendes die de ronde deden, maar waargebeurde feiten en anekdotes die in de loop van de geschiedenis in de vergetelheid raakten. Het boek begint in 1600 en eindigt in 2000. Van hoe in 1605 Hoogledenaar Jan De Munck tot de brandstapel veroordeeld werd omdat hij contacten onderhield met de duivel, tot het jaarlijkse feest van de vrouwenbond die niet stipt, maar op Hoogleeds uur start.

Het vervolg lezen...

9 juli 2012

Japanse interneringskaarten gedigitaliseerd

historiek.net:

Het Nationaal Archief heeft maandag 26.000 interneringskaarten van Nederlandse krijgsgevangenen in Japanse interneringskampen online toegankelijk gemaakt. De persoonskaarten zijn in te zien via de website gahetna.nl.

De archiefdienst heeft de kaarten online gezet op de dag dat in Nederland herdacht wordt dat Japan zesenzestig jaar geleden capituleerde. Met die capitulatie kwam er op 15 augustus 1945 ook een eind aan de oorlog in Nederlands-Indië.

Het vervolg lezen...

Stadsarchief verhuist tijdelijk naar rijksarchief

nieuwsblad.be:

LEUVEN - Een geluk bij een ongeluk. Dat overkwam het stadsarchief van Leuven, toen een medewerkster er enkele maanden geleden een schimmel vond. Die had driehonderd registers aangetast en was wellicht het gevolg van een slecht werkend ventilatiesysteem.

De stukken uit het Leuvense stadsarchief worden tijdelijk ondergebracht in het nabijgelegen rijksarchief. In april werd er een schimmel ontdekt.

Het vervolg lezen...

6 juli 2012

Maak gebruik van de vakantie : deel met anderen !

GeneaNet is een site waar genealogen hun gegevens met anderen delen.  Iedere dag, worden duizenden nieuwe gegegevens gepubliceerd door onze leden : stambomen, foto’s van voorouders, gedigitaliseerde documenten, foto’s van grafstenen of akten van overzichtslijsten.

Deel met anderen !Maak dus gebruik van uw vakantie : deel met anderen !

Het vervolg lezen...

4 juli 2012

Gelderse memories van successie op internet

historiek.net:

Het Gelders Archief heeft de zogenaamde memories van successie uit de periode 1818 tot 1927 gedigitaliseerd en online toegankelijk gemaakt.
Memories van successie zijn aktes waarin melding wordt gemaakt van de bezittingen en schulden van een overledene. Een belastingambtenaar stelde de memories op. Ze werden gebruikt om de hoogte van de successierechten (belasting over een erfenis) vast te stellen.

In deze documenten zijn terug te vinden:
de naam van de overledene, plaats en datum van overlijden, overzicht van de bezittingen en schulden (en kadastrale aanduiding), naam en woonplaats van de erfgenamen en, als er een testament is, de datum van het testament en de naam van de notaris. De informatie is onder meer interessant voor mensen die zich bezighouden met genealogie.

Het vervolg lezen...

3 juli 2012

Philip Freriks ambassadeur Koloniën van Weldadigheid

rtvoost.nl:

Voormalig nieuwslezer Philip Freriks wordt ambassadeur van de Nederlandse Koloniën van Weldadigheid. Overheden maken zich hard om de Koloniën op de UNESCO Werelderfgoedlijst te krijgen.
In Overijssel waren in het begin van de 19e eeuw in Ommerschans en Willemsoord Koloniën gesticht. Voorouders van Freriks blijken in de voormalige armenkoloniën te hebben gewoond.

Het vervolg lezen...

2 juli 2012

Historisch Leuven herleeft op website

nieuwsblad.be

LEUVEN - Met Leuven.weleer.be maakt Leuvenaar Frederic Hecq (35) de geschiedenis van zijn eigen stad wel erg tastbaar. Via een overzichtelijke website met een kaartje kan je grasduinen door het Leuven van vroeger.
Leuvense geschiedenis boeit. Na de (populaire) Facebookpagina ‘Leuvense Historische Weetjes’ is er alweer een ander initiatief. De website Leuven.weleer.be bundelt bijna 500 oude foto's van Leuven op een plattegrond, met telkens een kort tekstje met achtergrondinformatie. Zoeken kan via plaats, trefwoord of jaartal.

Het vervolg lezen...