Toevoegen

X

De genealogie blog

29 juni 2012

Genealogische software : Family Historian 5.0.4 is beschikbaar.

Logiciels.jpg Volledig programma:
  Ages! - Family Historian - GEDitCOM II - MacFamilyTree
Zakcomputer (PDA) :
  Families for Legacy Family Tree - GedView - MobileFamilyTree Pro
Andere werktuigen :
  LTools - The Next Generation of Genealogy Sitebuilding

Het vervolg lezen...

28 juni 2012

Op sterfbed spijt van emigratie

rnw.nl:

Beeldend kunstenaar Rosemary Sloot dacht altijd dat haar moeder gelukkig was in Canada. Tot die haar op haar sterfbed vertelde dat ze van één ding spijt had: haar vertrek uit Nederland. Met een expositie over haar ouders wil Sloot laten zien hoe moeilijk het leven voor emigranten uit de jaren '50 kon zijn.

'Ze zei het heel rustig. De emigratie naar Canada was te zwaar voor haar geweest.' In de stem van Rosemary Sloot klinkt nog steeds licht ongeloof als ze over de telefoon het verhaal van haar moeder vertelt. 'Ik was in shock en probeerde haar ervan te overtuigen hoe mooi en fijn het in Canada was. Het was er toch zo stil en het landschap zo prachtig? Ze liet me uitpraten en zei toen alleen 'nee'. Omdat ik haar niet nog verdrietiger wilde maken, liet ik het onderwerp rusten.'

Het vervolg lezen...

27 juni 2012

3 raadgevingen voor uw genealogische opzoekingen

3 raadgevingen voor uw genealogische opzoekingenMeestal is het in de zomer stil op het gebied van genealogie...  wij hebben meer zin in het goede weer, op familiebezoek gaan, reizen...  Niets meer dan normaal!  Het is ook een periode om even na te denken.  Bent u tevreden hoe u te werk gaat met uw genealogische opzoekingen? Maakt u regelmatig vorderingen?  Voelt u zich verloren tegen de berg aan informatie?  Bent u wanhopig?

Vandaag stellen wij u drie manieren voor om uw opzoekingen goed/beter te organiseren!

Het vervolg lezen...

25 juni 2012

VU brengt slaveneigenaren uit 1863 in beeld

waterkant.net:

Nooit eerder was er onderzoek gedaan naar de slaveneigenaren die in Nederland woonden ten tijde van de afschaffing van de slavernij in 1863. Docent geschiedenis van de Vrije Universiteit Amsterdam Dienke Hondius heeft samen met haar studenten en onderzoekers van het Nationaal Archief en het Stadsarchief Amsterdam het initiatief genomen dit wèl te doen.
Het onderzoeksteam onder leiding van Dienke Hondius geeft inzicht in de Amsterdamse connecties met de slavernij door middel van een kaart, die zij op basis van hun onderzoek ontwikkelden. Dinsdag 26 juni presenteren de studenten de eerste kaart en overhandigen deze aan prominente spelers op het gebied van slavernijverleden, Amsterdamse historie en erfenis.

Het vervolg lezen...

Regionaal Archief kan toch verder met digitalisering

destentor.nl:

ZUTPHEN/LOCHEM - Dankzij een eenmalige subsidie van 80.500 euro kan het Regionaal Archief in Zutphen de komende twee jaar tóch verder met het digitaliseren van archieven.
De eenmalige subsidie heeft het Regionaal Archief, gevestigd in de Zutphense Spiegelstraat, te danken aan de digitalisering van de archiefstukken van de voormalige landbouwkolonie Nederlandsch Mettray in Eefde in 2011. Omdat dit archief van nationaal belang is werd de digitalisering ervan gesubsidieerd door Bureau Metamorfoze, een nationaal fonds voor het behoud van het papieren erfgoed en gelieerd aan de Koninklijke Bibliotheek en het Nationaal Archief.

Het vervolg lezen...

23 juni 2012

Archief Stad en Lande van Gooiland

Het oudste deel van het Archief van Stad en Lande van Gooiland is te vinden met de link  

http://gooijerhistory.blogspot.com   

Het oudste deel begint in de 16e eeuw en eindigt in 1913. Via de link zijn honderden erfgooiersfamilies te vinden.  Van de gemeenten Naarden, Hilversum, Bussum, Laren, Blaricum en Huizen kunnen naamlijsten worden ingezien van 1708, 1805, 1836  . In de studiezaal in Naarden liggen stambomen van genoemde families. Deze stambomen zijn opgemaakt in de jaren 1930-1933 i.v.m. de ontvangst per lid van ca. f 566.-. Een en ander stond in verband met de verkoop van de Erfgooierheide in 1933 aan het Goois Natuurreservaat.

 

 

Frans de Gooijer

Boek over geslacht Van Honsewijk

Omslag boek Van Honsewijk

Enige tijd geleden is een boek uitgekomen over het geslacht Van Honsewijk, een familiegeschiedenis van een bestuurdersgeslacht in Dussen (1465-2011). Een samevatting van de inhoud is te vinden op Wikipedia http://nl.wikipedia.org/wiki/Honsewijk

Ton Lensvelt

posted by web15.paris.gnet

22 juni 2012

Genealogische software : MacFamilyTree 6.2.12 is beschikbaar.

Logiciels.jpg Volledig programma:
MacFamilyTree  - ScionPC
Zakcomputer (PDA) :
MobileFamilyTree Pro - Shoebox
Andere werktuigen :
HuMo-gen - iScrapbook - PathWiz! - TreeDraw

Het vervolg lezen...

19 juni 2012

Familieboek Kuivenhoven

Hans Groeneveld:

Onlangs heb ik gepubliceerd het familieboek met de titel Een reis door de tijd, van Cuvenhoven naar Kuivenhoven, Kuijvenhoven en Kuyvenhoven.

Het familieboek omvat 480 bladen A4. Het bevat een Voorwoord, een Inleiding, een stamreeks, een genealogie, een stamboom, een index van alle voorkomende personen en een tiental bijlagen. Voorbeelden van die bijlagen zijn, bijzondere feiten, voorbeelden van DTB-inschrijvingen en DTB-aktes, de bestuursstructuur in het Westland in de 16e eeuw, turftonsters, de Parocheschreven van De Lier, kaartboek van het Baljuwschap van Naaldwijk 1620, een familiewapen.

Het vervolg lezen...

Heemkundige Kring Libbeke stelt 1e jaarboek voor

nieuwsblad.be:

LUBBEEK - De Heemkundige Kring Libbeke geeft dit jaar voor het eerst in haar bestaansgeschiedenis een jaarboek uit. Meerdere auteurs werden bereid gevonden om een artikel te maken over de resultaten van hun studie naar een bepaald aspect van de lokale geschiedenis. "Dat resulteerde uiteindelijk in een boek van 160 pagina's en ongeveer 100 foto's", zegt voorzitster Maj Van Oekelen.
[...] Edward 'Chille' Michiels leverde een bijdrage over het leven van zijn voorouders, hoe ze stierven en begraven werden. Herman Swinnen verdiepte zich in het leven met schulden in de periode 1760 en de Franse tuinbonen in Lubbeek. Virginia Hoeterickx bundelde de genealogie van de familie Hoetrix - Hoeterickx tussen 1596 en 2011.

Het vervolg lezen...

15 juni 2012

Genealogische software : Reunion 10.0.2 is beschikbaar

Logiciels.jpg Volledig programma :
Reunion - My Family Tree
Zakcomputer (PDA) :
Pocket Genealogist

Het vervolg lezen...

Stamboom, genealogische software en persoonlijke sitel?

Satmboom03.jpgBij het gebruik van GeneaNet ziet u regelmatig het woord 'Stamboom' verschijnen.  Wij melden u: 'Maak uw stamboom aan', 'Informatie toevoegen aan uw stamboom', 'Breng een bezoek aan de stambomen van andere leden'.  Maar zoals u het wellicht inmiddels hebt kunnen begrijpen is deze notie veel uitgebreider.  In sommige gevallen zouden we zelf termen kunnen gebruiken zoals 'genealogisch softwareprogramma' of 'persoonlijke site'!

Hierna een meer uitgebreide uitleg om u toe te laten wat wij u aanbieden beter te begrijpen.

Het vervolg lezen...

14 juni 2012

Amerikanen op zoek naar verleden

internetgazet.be:

Liefst 71 jaar na de crash van een Wellington-bommenwerper in Hamont komt op zaterdag 23 juni voor de eerste keer een Amerikaanse familie de plaats bezoeken waar hun vader en grootvader sneuvelde. Het stadsbestuur van Hamont-Achel gaat deze Amerikaanse gasten in het stadhuis ontvangen. [...]
In juni 2009 werd op initiatief van de werkgroep voor oorlogsherdenkingen RAF-Memorial Hamont-Achel voor deze bemanning een gedenkplaat onthuld aan de buitenmuur van de kapel op de Haart. In de periode die de inhuldiging vooraf ging, werd er door de werkgroep speurwerk verricht - vooral via Engelse kranten - om familieleden van de bemanning op te sporen. Noël Van Elsen plaatste in 2009 een oproep bij verschillende Engelstalige genealogische websites.

Het vervolg lezen...

Drie ton voor digitaal archief slavenhandel

omroepzeeland.nl:

MIDDELBURG - Het Zeeuws Archief krijgt ruim 300.000 euro subsidie om het eerste deel van een archief over de trans-Atlantische slavenhandel te digitaliseren. Dat meldt Metamorfoze, het nationaal programma voor het behoud van het papieren erfgoed.

Het archief is van de Middelburgse Commercie Compagnie. Die specialiseerde zich in de achttiende eeuw in de handel in Afrikaanse slaven. Het eerste deel van het archief beslaat 52 meter of 225.000 scans. De totale omvang is 100 meter.

Het vervolg lezen...

13 juni 2012

OnsDNA.nl wijst de weg in archiefland

historiek.net

Deze week is er een nieuwe website gelanceerd die Nederlanders wegwijs moet maken in de archiefwereld: OnsDNA.nl.

Wie bijvoorbeeld geïnteresseerd is in genealogie en op zoek gaat naar de achtergronden van de eigen familie kan terecht bij verschillende archiefinstellingen. Maar ook wie bijvoorbeeld wil weten wie er vroeger in een bepaald huis woonde of hoe een straat er een eeuw geleden uit zag, kan bij de archieven terecht.

Het vervolg lezen...

8 juni 2012

Familieboek Van de Sandt

Zeven eeuwen Van de Sandt -  Kroniek van 20 generaties

Onlangs is het boek Zeven eeuwen Van de Sandt verschenen. In dit boek hebben Max en Casper van  de  Sandt de resultaten  van  vele  jaren familieonderzoek op een overzichtelijke en aantrekkelijke manier samen-gebracht. Het  boek  bevat niet alleen de feitelijke genealogische gegevens van de verschillende  generaties, maar  heeft  vooral een  verhalend  karakter. In  een prettig leesbare stijl worden de lotgevallen van de familie, zoals die  zich door de eeuwen heen hebben voorgedaan, beschreven. Aan een aantal markante figuren in de familiegeschiedenis wordt bijzondere aandacht besteed.

Het  boek opent met een beschrijving van de herkomst van de familie in de omgeving van het Duitse stadje Rees aan de Niederrhein. Daar bevond zich omstreeks 1350 een hoeve genaamd Hof up den Sande, met als erfpachter Konrad vamme Sande, de oudste voorvader van het geslacht die wij kennen. Na hem hebben nog zes generaties van de familie op deze hoeve gewoond en gewerkt.

Het vervolg lezen...

3 juni 2012

Stamboom: verwantschappen in enkele klikken vastleggen

Verwantschap_00.jpgWij zijn verheugd u een nieuwe manier voor te stellen hoe u gemakkelijk verwantschapsbanden kunt opmaken en bekijken.  In enkele klikken is het nu mogelijk verwantschappen aan te maken tussen alle personen van uw stamboom. 

Krachtig en toch eenvoudig in gebruik !


Het vervolg lezen...

1 juni 2012

Nieuw op GeneaNet : tabellen van voorouders en afstammelingen

Voorouders_tabel_00.jpgIn uw stamboom of in de stamboom van een lid van GeneaNet wat het al mogelijk lijsten of stambomen aan te maken en af te drukken vanaf een voorouder.
Een nieuwe gratische optie wordt u vanaf heden aangeboden: tabellen van voorouders of afstammelingen, naar wens in te stellen.

Voorstelling :Het vervolg lezen...