Toevoegen

X

De genealogie blog

31 mai 2012

Genealogische software : GRAMPS 3.4 is beschikbaar

Logiciels.jpg Volledig programma :
GRAMPS
Zakcomputer (PDA) :
Shoebox - Your Family Tree
Andere werktuigen :
GedSpy - GedStar Pro - HuMo-gen - iScrapbook - LTools

Het vervolg lezen...

30 mai 2012

Westfries Archief houdt voorouderspreekuur

hoorngids.nl:

HOORN - Bent u geïnteresseerd in uw voorouders? Wilt u ontdekken waar ze vandaan kwamen? Maar weet u niet goed hoe u moet beginnen of is uw onderzoek vastgelopen? Kom dan naar het gratis voorouderspreekuur op 8 juni in Hoorn! De afdeling Oostelijk West-Friesland van de Nederlandse Genealogische Vereniging (NGV) en het Westfries Archief helpen u graag met uw stamboomonderzoek.

Het vervolg lezen...

Verwarde familie ontknoopt

nrc.nl:

Hoe zit dat nu, als twee broers en twee zussen uit verschillende gezinnen kinderen krijgen? Zijn die kinderen dan meer verwant dan ‘gewone’ neven en nichten? Ja, zou je zeggen. Maar hoeveel meer? Dat was afgelopen vrijdag de vraag.
Het antwoord volgt uit een beetje genetisch teken- en rekenwerk. Laat ons beginnen bij de basis, met een gezin dat bestaat uit een vader, moeder en twee kinderen, een broer en een zus:

Het vervolg lezen...

23 mai 2012

Genealogische software : Actualiteiten van de week 21, 2012

Logiciels.jpg Volledig programma :
Brother's Keeper - Reunion
Zakcomputer (PDA) :
Billion Graves - FamilySearch Indexing - GedStar Pro for Android - Shoebox
Andere werktuigen :
FamilyInsight for Windows - GedStar Pro - Pajek - Transcript

Het vervolg lezen...

Spoor Van Oss leidt terug naar 1210 - brabantsdagblad.nl

OSS - Het familiespoor van het geslacht van Oss, of Van Os dan wel Van Osch leidt terug naar ene Godevart die in Oss woonde en rond 1210 is geboren.
Dat heeft J. van Osch uit Heiloo uitgevorst. Dinsdagmiddag bood hij zijn bevindingen aan, aan burgemeester Wobine Buijs van Oss. Het was een laatste boek uit een reeks van acht boeken. En die gaan allemaal over de familiegeschiedenis. Bijna 27 jaar onderzoek is er aan besteed. Het bracht Van Osch in veel archieven over heel Nederland.

Het vervolg lezen...

21 mai 2012

Uitgeweken familie zoekt Houtemse roots - nieuwsblad.be

SINT-LIEVENS-HOUTEM - Canadezen Fred Broeckaert (62) en Roger Broeckaert (66), twee nakomelingen van de Houtemse familie Broeckaert die begin vorige eeuw was uitgeweken naar Canada, zijn op zoek naar hun Houtemse roots. Bij hun zoektocht krijgen ze de hulp van de Houtemse heemkundige Frans Duquet (89) die al over hun familie schreef in het boek Zo was Houtem. 'Een van hun voorouders, Jean-Baptist Broeckaert, was ooit zeventig jaar lang schepen in Houtem, een ongeëvenaard record', zegt heemkundige Duquet die het tweetal al in contact bracht met een nakomeling die in Bavegem woont: Daniël Hofman (67), de zoon van de voormalige Bavegemse burgemeester Jozef-Maurice Hofman.

Het vervolg lezen...

16 mai 2012

Genealogen, maak GeneaNet kenbaar !

Communaute.jpgU maakt reeds lang gebruik van GeneaNet of u hebt ons pas ontdekt. De site bevalt u, alsook onze diensten en onze gemeenschapszin. U denkt dat het gratis uitwisselen van genealogische gegevens een toekomst heeft.
Omdat de beste publiciteit, de mond-aan-mond reklame is, vragen wij uw hulp GeneaNet kenbaar te maken.


Het vervolg lezen...

11 mai 2012

Een zoekrobot geïntegreerd aan de stambomen op GeneaNet.

zoekrobot_00.jpgEen stamboom bij GeneaNet is echt een kleine website bezitten.  Samengesteld door een eerste pagina bedoeld als welkompagina en opgevolgd door een pagina per voorouder.  De stambomen op GeneaNet bevatten soms zo'n groot aantal personen dat het moeilijk kan worden de juiste informatie te vinden.  Dit kan ontmoedigend werken.
Maar niet getreurd, er bestaat een hulpmiddel: elk stamboom aangemaakt op GeneaNet bezit zijn eigen zoekrobot.


Het vervolg lezen...

10 mai 2012

Genealogische software : Actualiteiten van de week 19, 2012

Logiciels.jpg Volledig programma:
Legacy Family Tree - MacFamilyTree - My Family Tree
Zakcomputer (PDA) :
Billion Graves - GedStar Pro for Android
Andere werktuigen :
FamilyInsight for Windows - The Complete Genealogy Reporter 2012 - Transcript

Het vervolg lezen...

Historische Kring Blaricum viert 30-jarig jubileum - dichtbij.nl

BLARICUM - De Historische Kring Blaricum is door de jaren heen flink gegroeid. Niet alleen de archieven werden groter, ook het aantal leden kende een enorme groei: van 42 naar 619 leden. Op 14 mei is het precies dertig jaar geleden dat de Historische Kring werd opgericht. Voorzitter Joep Vos vertelt te midden van de archieven over het verleden van de geschiedenisvereniging.

'Het is begonnen bij Piet van den Bergh en Aart van Keulen. Zij zagen dat er in andere dorpen geschiedenisverenigingen waren. Dat leek ze ook wel iets voor Blaricum. Op 14 mei 1982 was de oprichting officieel.' De historische kring laat het jubileum niet onopgemerkt voorbijgaan. Vos: 'We willen iets leuks doen voor de leden. Daarom is er op 13 mei om 14.30 uur een optreden in de Sint Vituskerk in Blaricum van het Byzantijns Kozakkenkoor uit Enschede. Ook wordt het boek van Frans Ruijter, waarin zijn columns voor 'Hei en Wei' gebundeld zijn, gepresenteerd.'

Het vervolg lezen...

Krantenarchief gaat digitaal - standaard.be

BRUSSEL - De Koninklijke Bibliotheek heeft een deel van haar krantenarchief gedigitaliseerd. Een zeventigtal titels zijn via pc's beschikbaar.
In de Albertina in Brussel kunt u voortaan grasduinen in ruim 3,2 miljoen pagina's van een zeventigtal Belgische kranten uit de periode 1831-1950. Dat is het resultaat van een digitaliseringsplan dat in 2006 werd gestart. De kostprijs bedraagt 4,5 miljoen euro.

Onder de gedigitaliseerde titels bevinden zich heel wat kranten die tijdens WOI en WOII werden gecensureerd, of titels zoals de Brüsseler Zeitung (1940-1943). Ook het archief van De Standaard en De Gentenaar is er te vinden.

Het vervolg lezen...

Stadsarchief Breda viert 150-jarig bestaan - dichtbij.nl

Op zaterdag 12 mei zijn de deuren van het Stadsarchief Breda aan de Parade van 10.00 tot 17.00 uur open voor het publiek. Tijdens de Open Dag is het mogelijk een bezoek te brengen aan de werkruimtes van het archief en te zien wat er komt kijken bij het bewaren, restaureren en digitaliseren van archiefstukken. Wilbert Willems, wethouder Mobiliteit, Duurzaamheid en Cultuur, geeft om 10.30 uur het startsein voor de Open Dag door de ingebruikname van een digitale beeldbank met historische foto’s van de BBA.

Het vervolg lezen...

4 mai 2012

Genealogische software : Actualiteiten van de week 18, 2012

Logiciels.jpg Volledig programma:
Brother's Keeper - GEDitCOM - MacFamilyTree
Zakcomputer (PDA) :
Families for Android - Families for Legacy Family Tree
Andere werktuigen :
Reunite

Het vervolg lezen...

Stamboomonderzoek ook mogelijk in bib - nieuwsblad.be

BONHEIDEN - Sinds kort kunnen inwoners van Bonheiden en Rijmenam ook genealogische opzoekingen doen in de bibliotheek. Je kan er geboorte- en huwelijksakten inkijken van de jaren 1800 tot 1910.
In de registers kan je zowel zoeken op naam, op geboorte- als op huwelijksdatum. Afdrukken maken is evenwel niet mogelijk, en voor een afschrift moet je je wenden tot de cel Burgerlijke Stand in het gemeentehuis. Daarvoor moet je het jaar en het aktenummer noteren.

Het vervolg lezen...

3 mai 2012

Presentatie familieboek Kuijvenhovens - hethelewestland.nl

Vrijdag 11 mei zal het eerste exemplaar van het familieboek 'Cuvenhoven naar Kuivenhoven, Kuijvenhoven en Kuyvenhoven' gepresenteerd worden in het gemeentehuis in Naaldwijk. Het boek is geschreven door Hans Groeneveld, die daarmee het werk van de in 2006 overleden Jaap Kuijvenhoven, af heeft gemaakt. Kuijvenhoven was jarenlang vrijwilliger bij het Historisch Archief Westland en heeft jaren lang onderzoek gedaan naar zijn familie. Groenewegen pakte het werk in 2009 op en heeft het verbeterd en verder uitgebreid. Het familieboek bevat een inleiding door de heer J.W. Kögeler, voormalig gemeentesecretaris van Naaldwijk en ex-voorzitter van het Genootschap Oud Westland, een inleiding, een stamboom en een genealogie van de familie, een index van de ruim 4000 vermelde familieleden, beginnend met Pieter Cuvenhoven uit ca. 1535 en een aantal bijlagen die een beeld schetsen van het leven in het Westland in de 16e en 17e eeuw.

Het vervolg lezen...