Toevoegen

X

De genealogie blog

29 avril 2012

Genealogie en Internet : goede gewoonten!

Communaute.jpgGeneaNet is een website opgemaakt in het teken van de uitwisseling: gegevens (stambomen, foto's, documenten, overzichtslijsten...) zijn hoofdzakelijk gratis gepubliceerd door onze gebruikers.  Alhoewel het aantal gegevens en de diversiteit hiervan GeneaNet zo interessant maakt, is het logisch dat hier zich vragen kunnen stellen betreffende de privacy, de juistheid en de relaties tussen de leden onderling.
Hierna in enkele lijnen een beschrijving wat we kunnen noemen: "de Goede Gewoonten".

Het vervolg lezen...

27 avril 2012

Twee nieuwe opties voor uw stamboom op GeneaNet!

Persoonsfiche00.jpgEnkele weken geleden hebben wij u melding gemaakt van een nieuw menu om individuele fiches te maken voor uw stamboom op GeneaNet.  Rekening gehouden met de opmerkingen en voorstellen van onze gebruikers hebben wij twee nieuwe opties toegevoegd om u nog meer de gelegenheid te geven de invoer van gegevens te verfijnen.

Beschrijving:

Het vervolg lezen...

Robert Philippo zoekt, graaft en ontdekt - destadgorinchem.nl

H’VELD-G’DAM - Robert Philippo vertelt snel, gepassioneerd en van de hak op de tak. ,,Zal ik dat even uitleggen?’’ De Hardinxvelder houdt zich al ruim twintig jaar bezig met genealogie, oftewel stamboomonderzoek, en sinds 2008 met genetische genealogie met behulp van dna. Philippo heeft zich uitgebreid in de stof verdiept en vertelt er graag over. ,,Het is een ontdekkingsreis.’’

Philippo noemt zijn favoriete tijdsbesteding nog steeds een hobby. Die naam kan het echter bijna niet meer gegeven worden, want hij is er voortdurend mee bezig. Hij geeft het jaar door in heel Nederland lezingen en in elke plaats die hij bezoekt, duikt hij even de registers in. Zijn onbedwingbare nieuwsgierigheid wint het immer van praktische bezwaren. ,,Ik ben besmet met genealogitis!’’ grapt hij.

Het vervolg lezen...

‘Adel of criminelen is het leukst’ - destadamersfoort.nl

AMERSFOORT - Gewoon willen weten waar je vandaan komt, wie je voorvaderen waren en wellicht ontdekken dat er nog een beetje blauw bloed door je aderen stroomt. Mensen hebben verschillende motieven om het verleden van hun familie in kaart te brengen. Om ze op weg te helpen, hebben Archief Eemland en de Nederlandse Genealogische Vereniging (NGV) afdeling Amersfoort en Omstreken, een maandelijks spreekuur ingesteld voor vragen over stamboomonderzoek.

Het vervolg lezen...

26 avril 2012

Genealogische software : Actualiteiten van de week 17, 2012

Logiciels.jpg Volledig programma:
Geves - Legacy Family Tree - RootsMagic
Zakcomputer (PDA) :
Date Finder - GedView
Andere werktuigen :
Bee Docs' Easy Timeline - LTools - Second Site - Timeline - Transcript - VGedX

Het vervolg lezen...

Utrechtse voorouders tot 1579 terug te vinden via internet - utrecht.nieuws.nl

Utrecht - Vanaf 27 april kan iedereen de belangrijkste bronnen over zijn voorouders uit de periode vóór 1811 gratis via internet bekijken. De eerste doop- trouw- en begraafboeken uit de provincie Utrecht zijn dan volledig digitaal online beschikbaar.

Wie meer wil weten over zijn voorouders kan via de archieven van de Burgerlijke Stand eenvoudig aan informatie komen. Lastiger wordt het om gegevens te vinden van vóór de invoering van de burgerlijke stand in 1811. Hiervoor is onderzoek nodig in de doop-, trouw- en begraafboeken (DTB-boeken) van kerken en gerechten. Dankzij de hulp van vele vrijwilligers is ook deze informatie vanaf 27 april via internet te vinden. Op dat moment gaan de eerste 25.000 scans met inschrijvingen van ongeveer 50.000 dopelingen, gehuwden en overledenen uit Everdingen, Hagestein, Vianen en Zijderveld online. In de aankomende jaren worden ook de DTB-boeken van alle andere plaatsen in de provincie online gepubliceerd.

Het vervolg lezen...

24 avril 2012

BHIC publiceert 'historische vonnissen' - kliknieuws.nl

BOXMEER - Het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) heeft de index op de archieven van de vredegerechten op zijn site uitgebreid met ruim 6500 vonnissen, akten en uitspraken afkomstig van de vredegerechten Boxmeer en Ravenstein. Dit dankzij een gift van de Nederlandse Genealogische Vereniging (NGV) afdeling Land van Cuijk en Ravenstein. De vredegerechten zijn een belangrijke bron voor stamboomonderzoekers. Zij vinden hierin achtergrondinformatie over het dagelijkse leven van personen.

Het vervolg lezen...

Vierde serie Verborgen Verleden in 2013 - CBG

In het voorjaar van 2013 zal een vierde serie van Verborgen Verleden worden uitgezonden. De serie zal - net als de nu lopende - bestaan uit acht afleveringen. De voorbereidingen zijn inmiddels begonnen. Het Centraal Bureau voor Genealogie doet op dit moment het voorbereidende genealogisch onderzoek naar de voorouders van de (potentiële) hoofdpersonen.

Het vervolg lezen...

23 avril 2012

Workshop genealogisch onderzoek KNIL-militairen - deweekkrant.nl

Archivaris Geert de Kinkelder houdt een workshop rond genealogisch onderzoek naar militairen die dienden in het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (KNIL).

Wie genealogisch onderzoek doet naar zijn voorouders kan te maken krijgen met KNIL-militairen. Voor specifieke informatie daarover kan men uitstekend terecht in het Nationaal Archief (N.A.) in Den Haag. Geert de Kinkelder wil in zijn voordracht in woord en beeld overzicht en inzicht bieden aan mensen die voor onderzoek naar KNIL-militairen het N.A. willen raadplegen.
Archivaris Geert de Kinkelder houdt een workshop rond genealogisch onderzoek naar militairen die dienden in het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (KNIL).

Het vervolg lezen...

20 avril 2012

Wat en hoe zoeken op GeneaNet ?

De rijkdom van GeneaNet is eigenlijk de diversiteit van de beschikbare gegevens (stambomen, foto's, prentbriefkaarten, overzichtslijsten, gescande documenten, enz.).  Deze rijkdom kan aan nieuwe leden problemen geven met betrekking tot de bereikbaarheid van de site: 
Wat is er eigenlijk allemaal op GeneaNet te vinden?  Hoe zoeken?  Wie heeft toegang tot de gegevens?

Zoek101.jpg

Hierna wat uitleg hoe vlug en eenvoudig zoeken in de databank van GeneaNet.


Het vervolg lezen...

18 avril 2012

Nijmegen toont portret jonge oorlogsdode - omroepgelderland.nl

NIJMEGEN - Het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis toont de komende drie maanden een nieuw filmportret van een Nijmeegse oorlogsdode. Ditmaal Hans van Dreven die als zesjarige omkwam bij het bormbardement van 22 februari 1944.

Hans van Dreven is een van de ruim 2600 Nijmeegse oorlogsdoden van wie een steeds groter aantal wordt genoemd op de website oorlogsdodennijmegen.nl. 

Sinds 2008 werken het Regionaal Archief Nijmegen, de Radboud Universiteit Nijmegen, het Nationaal Bevrijdingsmuseum, het stedelijk 4 en 5 mei Comité en auteur Bart Janssen aan het uitbouwen van de site tot een digitaal monument voor alle oorlogsslachtoffers.

Bart Janssen is de schrijver van het boek 'De pijn die blijft' over het verwoestende bombardement van 22 februari 1944.

Het vervolg lezen...

16 avril 2012

Lezing over ALdfaer - stadtiel.nl

TIEL - De Nederlandse Genealogische Vereniging, afdeling Betuwe, houdt dinsdag 17 april een bijeenkomst. Dit keer bestaat een belangrijk deel van de avond uit een lezing van de heer J. H. Middelkoop met als onderwerp 'Begonnen met Aldfaer en hoe nu verder?'
Aldfaer is een gratis genealogisch programma, dus beginnen is gemakkelijk. Downloaden en starten maar. De namen uit het schriftje of Word of Excel ingevoerd, maar hoe ga je verder? Hoe verwerkt men de patroniemen? Wat zijn de uitvoermogelijkheden. Hoe stuur ik een kwartierstaat naar mijn broer? En wat moet ik doen met de gegevens van twee families, aparte bestanden of alles samen in één bestand? Deze avond komen de antwoorden op deze vragen en meer. Ook wordt op deze bijeenkomst de jaarlijkse ledenvergadering gehouden.

Het vervolg lezen...

Stamboomonderzoek populair onder emigranten - rnw.nl

Miljoenen mensen over de hele wereld hebben hun wortels in Nederland liggen. Steeds meer emigranten en hun nakomelingen willen daar meer over weten, constateert het Centraal Bureau voor Genealogie in Den Haag.
Om ze op weg te helpen met hun speurtocht verscheen recent het boek Dutch Roots – Finding your ancestors in the Netherlands. 'Er zijn in het buitenland meer afstammelingen van Nederlanders dan dat er Nederlanders zijn. Dat aantal ontstijgt de zestien miljoen', zegt Rob van Drie. Hij is plaatsvervangend directeur van het Centraal Bureau voor Genealogie, en de auteur van het boek.
'Onder emigranten is de eerste generatie vaak vooral bezig om zich te settelen in het nieuwe woonland. Maar de tweede en zeker de derde generatie gaat zich interesseren voor haar wortels. Die mensen komen vaak op onze website terecht, of melden zich met hun vragen bij ons bureau in Den Haag.'

Het vervolg lezen...

13 avril 2012

Wordt nu lid van de bevoorrechte club!

Guldklubb001.jpgSinds zijn ontstaan in 1996, heeft GeneaNet zich meer en meer kenbaar gemaakt als een site waar gratis genealogische informatie te vinden is. Maar het succes is vlug ook een probleem geworden: hoe de servers en het noodzakelijk personeel financiëren voor de goede werking en uitbouw van het project?
Alhoewel GeneaNet gratis wil blijven voor wie het wenst, heeft het in 2001 een nieuwe dienst aangemaakt omzijn bestaan te vrijwaren: de Bevoorrecht Club (40€/jaar).

Lid worden van de Bevoorrechte Club is niet alleen GeneaNet steunen, maar het is ook toegang krijgen tot bijkomende tools, tot voorbehouden diensten en tot gegevens online gebracht door GeneaNet:

Het vervolg lezen...

Vijf lokale kranten digitaal doorzoekbaar - dichtbij.nl

HAARLEM - De krantenviewer van het Noord-Hollands Archief is sinds begin april uitgebreid met vijf bijzondere lokale kranten. Het gaat om het Haarlemsch Advertentieblad (1879-1905), Het Bloemendaalsch Weekblad (1907-1941), De Zondagsbode voor Zandvoort en Aerdenhout (1912-1918), Bloemendaal's editie (1925-1929) en De Eerste Heemsteedsche Courant (1928-1938, 1940).

Het vervolg lezen...

12 avril 2012

Genealogische software : Actualiteiten van de week 15, 2012

Logiciels.jpg Volledig programma:
Agelong Tree - Brother's Keeper - Legacy Family Tree - MacFamilyTree - The Complete Genealogy Builder
Zakcomputer (PDA) :
Families for Android - MobileFamilyTree - Shoebox - Your Family Tree
Andere werktuigen :
All Ancestors Report - LTools - The Complete Genealogy Reporter - The Next Generation of Genealogy Sitebuilding - Transcript - TreeDraw

Het vervolg lezen...

11 avril 2012

Grafsteen gedumpt naast ARHC - gooieneemlander.nl

HILVERSUM - Op het bouwveld naast het A. Roland Holstcollege aan de Schuttersweg, waar voorheen noodlokalen hebben gestaan, is een halve grafsteen gevonden. Hoe het brok zerk op deze plek is beland is een raadsel.

Op het stuk zerk, dat twintig centimeter dik is en een halve meter in het vierkant meet, zijn in reliëf onder elkaar de voornamen en geboortedata van twee mensen te lezen: ’Onze lieve man Jan C. Lu-’ (breekt af) en ’Onze lieve zuster Helena D. L-’ (breekt af). De geboortedata zijn respectievelijk 26 juli 1887 en 25 november 1882. Mogelijk dat een beheerder van een (waarschijnlijk Hilversumse) begraafplaats een geval van vernieling aan een oud graf heeft opgemerkt.

Het vervolg lezen...

Stichting Het Huis te Breckelenkamp heeft haar digitale archief openbaar gemaakt - rtvoost.nl

Vanaf vandaag kan iedereen vanachter zijn computer gratis toegang krijgen tot historische documenten, afbeeldingen en andere informatie die over het Huis zijn gemaakt. Met het openbaar maken van het archief hoopt de stichting meer bekendheid te geven aan de geschiedenis van het Huis te Breckelenkamp.

Het vervolg lezen...

10 avril 2012

Ondertrouwregisters Amsterdam online

Het Stadsarchief Amsterdam heeft sinds kort de registers van ondertrouw digitaal ontsloten. Goed nieuws voor al diegenen met Amsterdamse voorouders!

De genealogische zoeksystemen van het Amsterdamse Gemeentearchief zijn heel prettig in gebruik, ze accepteren wildcards, er zijn mogelijkheden om te zoeken op de naam van een tweede persoon, een datum of overige gegevens.

Wel is het zo dat de doopregisters momenteel kampen met een technische storing. Daar staat tegenover dat u, voor zover u het nog niet wist, waarschijnlijk toch uw tijd eerst gaat besteden aan de ondertrouwregisters. Veel plezier daarbij gewenst.

Het vervolg lezen...

Genealogie voor beginners - dichtbij.nl

OUDORP - In de bibliotheek van Oudorp wordt woensdag 11 april van 10.00 tot 12.00 uur een workshop genealogie voor beginners gehouden.
De workshop is bestemd voor mensen die meer willen weten over de geschiedenis van hun familie. Familieonderzoek is spannend en kan zelfs verslavend zijn. De deelnemer ontdekt allerlei bijzonderheden over voorouders. Waar woonden ze, welke beroepen hadden ze en hoe was hun sociale positie? In de workshop leer je hoe genealogisch onderzoek in zijn werk gaat, de mogelijke bronnen en hoe deze te gebruiken.

Het vervolg lezen...

7 avril 2012

De ploeg van GeneaNet krijgt versterking !

LogoSV100.jpgOm het steeds groeiend aantal Nederlandstalige gebruikers deskundig te kunnen beantwoorden hebben wij onze ploeg uitgebreid.  Het sprak voor zich dat deze nieuwe kracht eerst op de hoogte moest gesteld worden van de verwachtingen van onze leden.

Het is dus met een groot genoegen dat wij u de komst kunnen melden van Odette Franssen.  Zij zal hoofdzakelijk verantwoordelijk zijn als moderator op onze forums.Het vervolg lezen...

6 avril 2012

Maak uw stamboom online aan op GeneaNet

Mocht u niet werken met een eigen genealogisch programma dan kan u via GeneaNet rechtstreeks een stamboom online aanmaken.  Maak hiervoor gebruik van het online programma dat GeneaNet hiervoor speciaal heeft ontworpen.  Het is eenvoudig, snel en toch heel volledig !
Hierna hoe u te werk moet gaan :

NL_SaisieEnLigne107.jpg

Het vervolg lezen...

5 avril 2012

Genealogische software : Actualiteiten van de week 14, 2012

Logiciels.jpg Volledig programma:
Ancestral Quest - GenSmarts - MacFamilyTree - RootsMagic
Zakcomputer (PDA) :
GedStar Pro for Android
Andere werktuigen :
GedStar Pro - iScrapbook

Het vervolg lezen...

Open Huis bij Historische Werkgroep Oud De Lier - hethelewestland.nl

De Historische Werkgroep Oud De Lier houdt op zaterdag 7 april Open Huis in de Zaagloods (naast museum De Timmerwerf) aan de Hoofdstraat 63, te De Lier. Van 10.00 tot 12.00 uur en van 14.00 tot 15.30 uur kunnen bezoekers er terecht voor vragen op het gebied van de historie van De Lier, familieonderzoek, heraldiek of het bekijken van documentatie, foto’s en boeken. De werkgroep is steeds op zoek naar oude foto’s van Lierse families, familiestambomen en transportakten van huizen en landerijen.

Het vervolg lezen...

4 avril 2012

Diestse stadsarchivaris ontvangt eerste tafels BS

DVF - Diestse Vereniging voor Familie- en Heemkunde:

De Dieste Vereniging voor Familie- & Heemkunde overhandigde deze week aan de stadsarchivaris de eerste twee uitgaven van “Tafels BS Huwelijksakten“ van Schaffen en Diest. De Tafel BS Huwelijksakten van Schaffen gaat over de periode van 1806 tot 1914 en bevat de gegevens van 849 akten. Deze van Diest gaat over de periode van 1797 tot 1910 en bevat de gegevens van 5.468 akten. De tafels bevatten de namen van de bruid en de bruidegom, datum en aktenummer van het huwelijk. De gegevens zijn alfabetisch gerangschikt, zowel op naam van de man als op naam van de vrouw wat het opzoekwerk vergemakkelijkt. De volledige gegevens of 58.967 namen van deze akten zijn beschikbaar in de database raadpleegbaar op de website van onze vereniging.

Het vervolg lezen...

Sophie Hilbrand gaat op zoek naar verleden - destentor.nl

Sophie Hilbrand gaat op zoek naar haar roots in het programma Verborgen Verleden. Dat heeft de NTR bekendgemaakt. De BNN-presentatrice zou nieuwsgierig zijn geworden naar haar voorouders sinds ze zelf moeder werd van dochtertje Robin Madelief.

De 36-jarige actrice begint de zoektocht bij haar overleden lievelingsoma Fransje. Ook Cees Geel, Peter van der Vorst, Bennie Jolink en Marc-Marie Huijbregts onderzoeken in de nieuwe serie van het programma hun familiegeschiedenis.

Het vervolg lezen...