Toevoegen

X

De genealogie blog

30 maart 2012

Maak gebruik van GeneaNet om uw genealogisch materiaal veilig te stellen

Wie aan genealogie doet verzamelt vrij vlug een groot aantal gegevens gaande van uiteraard info gevonden in archieven maar ook andere documenten en foto's.  En al vlug zit je met het probleem hoe die informatie rangschikken en bijhouden.  Ieder heeft zo zijn eigen systeem gaande van gewone alles op papier bijhouden in mappen maar meer en meer mensen maken gebruik van de informatica waarbij alles wordt ingescand en op de computer opgeslagen.  Maar wat nu met problemen zoals een computercrash!  Hier ook zijn er meerdere oplossingen:  cd's branden, een USB-stick of een externe harde schijf gebruiken.  Er bestaan zelfs internetdiensten die uw bestanden bijhouden...  waarvan sommigen tegen betaling!
Maar heb je hiervoor al aan GeneaNet gedacht?  

Sauvegarde.jpg
Uw stamboom en documenten op GeneaNet publiceren wil dus ook zeggen dat u al uw gegevens en documenten op ieder ogenblik terug kan oproepen...  Gemakkelijk en gratis! 

Het vervolg lezen...

28 maart 2012

Genealogische software : Actualiteiten van de week 13, 2012

Logiciels.jpg Volledig programma:
Family Historian - Kith and Kin Pro - MacFamilyTree - The Complete Genealogy Builder 2012
Andere werktuigen :
Transcript

Het vervolg lezen...

26 maart 2012

Naamlijsten van de huwelijken in Zulte - nieuwsblad.be

ZULTE - De naamlijsten van de huwelijken van de periode van 1796 tot en met 1910 van de fusiegemeente Zulte zijn beschikbaar op de website van Familiekunde Deinze. De lijsten werden opgemaakt in de volgorde van de registers van de Burgerlijke Stand en het Rijksarchief van Kortrijk.

Het vervolg lezen...

23 maart 2012

Nieuw op GeneaNet: hoe de individuele persoonsfiches van uw GeneaNet-stamboom opmaken.

Persoonsfiche00.jpgUw GeneaNet-stamboom bevat een startpagina en meerdere individuele fiches voor elk persoon opgemaakt.  Deze individuele persoonsfiches geven de informatie die u zelf invoerde, eventueel gegroepeerd per categorie.  Uitzicht en inhoud van die fiches kon tot op heden niet gewijzigd worden.
Vandaag, geven wij u de mogelijkheid dit naar eigen keuze aan te passen:  iedereen kan vanaf nu kiezen hoe de individuele fiches opgemaakt worden.

Het vervolg lezen...

22 maart 2012

Genealogische software : Actualiteiten van de week 12, 2012

Logiciels.jpg Volledig programma:
GEDitCOM II - Legacy Family Tree
Zakcomputer (PDA) :
Families for Legacy Family Tree- Shoebox
Andere werktuigen :
Reunite - The Complete Genealogy Reporter 2012 - TreeDraw

Het vervolg lezen...

21 maart 2012

Archief Eemland start spreekuur familiegeschiedenis - destadamersfoort.nl

Archief Eemland start met een maandelijks spreekuur voor vragen over onderzoek naar familiegeschiedenis. Dit gebeurt in samenwerking met de Nederlandse Genealogische Vereniging afdeling Amersfoort en omstreken. Iedere tweede donderdag van de maand kunnen geïnteresseerden hier terecht bij verschillende experts die hen verder wegwijs maken in de genealogie. Het spreekuur vindt plaats tussen 14.00 en 16.00 uur in de studiezaal van Archief Eemland.


Het vervolg lezen...

19 maart 2012

Oude Rotterdamse gezinskaarten gedigitaliseerd - historiek.net

Het Gemeentearchief Rotterdam (GAR) heeft onlangs ongeveer 600.000 gezinskaarten uit de periode 1880 tot 1941 laten digitaliseren. De kaarten zijn gratis toegankelijk gemaakt via de Digitale Stamboom Rotterdam .
Het gemeentearchief spreekt van "digitale goudmijn voor familieonderzoek". Gezinskaarten waren tussen 1880 en 1941 een onderdeel van de bevolkingsregistratie. Van alle inwoners van de stad hield de gemeente gegevens bij zoals naam, geboortedatum, burgerlijke staat, adres, beroep en kerkgenootschap. Op een gezinskaart
staan al die gegevens van familieleden die op één adres samenwoonden bij elkaar.

Het vervolg lezen...

12 maart 2012

Onderhoud van de site op woensdag 14 maart

Tengevolge werken op onze servers zullen de stambomen online geconsulteerd kunnen worden, maar niet worden aangepast, en dit in de voormiddag van woensdag 14 maart.

Gelieve ons hiervoor te willen verontschuldigen.

9 maart 2012

Nieuw op GeneaNet : GeneaExchange

GeneaExchange00.jpgGeneaExchange is een nieuwe gratische dienst waardoor u de mogelijkheid krijgt correspondenten te vinden die u kunnen helpen met een welbepaald onderwerp: zoeken in archieven,  nemen van foto's, zoeken in een ander land, hulp bij het lezen van oude documenten, hulp bij vertalingen...
De werking is zeer eenvoudig:  de gebruikers van GeneaNet bieden hun diensten aan over verschillenden onderwerpen...  Hierdoor krijgen ze toegang tot een lijst van correspondenten waarin ze mensen kunnen zoeken met betrekking tot hun eigen opzoekingen.


Het vervolg lezen...

8 maart 2012

Oudste begraafboek Vorden gepubliceerd

Men deelt ons mee:

De Oudheidkundige Vereniging Oud Vorden heeft eind januari 2012 het oudste Begraafboek van Vorden over de periode 1677- 1726 gepubliceerd. Het origineel is in het Gelders Archief opgeslagen als RBS 1610. De transcriptie is gedaan door de heer Ben Wullink te Lochem.
http://www.oudvorden.nl/anderepublicaties/145-begraafboekvorden16771726

Wim Ruiterkamp

Lezing DNA in de Genealogie - hetkompassliedrecht.nl

Genealogische Vereniging “De Stamboom” houdt haar jaarvergadering in de activiteitenruimte van De Reling, Industrieweg 13, 3361 HJ Sliedrecht op zaterdag 17 maart 2012 om 10.00 uur. Toegang is gratis, vanaf 9.30 uur ontvangst met koffie/thee.
Na het officiële gedeelte zal vanaf ca. 11.00 uur een lezing gehouden worden door dhr. Robert Philippo met als titel “DNA in de Genealogie”. Een boeiende, interactieve en praktijkgerichte lezing over de valkuilen en zegeningen van DNA-onderzoek als hulpmiddel bij familieonderzoek. Aan de hand van praktijkvoorbeelden uit enkele genealogische reconstructies van de Philippo-stam en de Joodse Rudelsheim-stam neemt de spreker u mee hoe hij met behulp van deze techniek verwantschapsvragen in zijn familieonderzoek oploste, maar ook hoe hij tegen plezierige en minder plezierige verrassingen aanliep.

Het vervolg lezen...

7 maart 2012

Genealogische software : Actualiteiten van de week 10, 2012

Logiciels.jpg Volledig programma:
Brother's Keeper - MacFamilyTree - The Complete Genealogy Builder.
Zakcomputer (PDA) :
GedStar Pro for Android - Pocket Genealogist - Shoebox .
Andere werktuigen :
Ancestral Sources - Bee Docs' Easy Timeline - FamilyTreeFactory - LTools - The Complete Genealogy Reporter - TMG Utility

Het vervolg lezen...

6 maart 2012

Leerlingen Ter Cleeff Haarlem op zoek naar voorouders - abradio.nl

Haarlem - O.b.s. Ter Cleeff organiseert elk schooljaar een schoolbreed project in het kader van kunst en cultuur. Dit jaar gaan de leerlingen de hele maand maart aan de slag met het thema ‘Voorouders’.
Tijdens het project brengen alle, bijna 600 leerlingen een bezoek aan het Noord-Hollands Archief in Haarlem.
Het project start maandag 5 maart op bijzondere wijze. Alle kleutergroepen komen dan met paardentrams naar het Noord-Hollands Archief. Daar ontdekken ze aan de hand van oude foto’s en filmmateriaal uit de collectie van het archief hoe hun opa en oma vroeger naar school gingen. Ook gaan ze op de foto ‘in oude stijl’, met strikken en matrozenkraagjes.

Het vervolg lezen...

Voorouderspreekuur op 9 maart bij het Westfries Archief - hoorngids.nl

HOORN - Bent u geïnteresseerd in uw voorouders? Wilt u ontdekken waar ze vandaan kwamen? Maar weet u niet goed hoe u moet beginnen of is uw onderzoek vastgelopen? Kom dan naar het gratis voorouderspreekuur! De afdeling Oostelijk West-Friesland van de Nederlandse Genealogische Vereniging (NGV) en het Westfries Archief helpen u graag met uw stamboomonderzoek.
Elke tweede vrijdag van de maand, tussen 14.00 uur en 16.00 uur, bent u bij het Westfries Archief van harte welkom voor het voorouderspreekuur. Vrijwilligers van de NGV helpen u op weg met uw onderzoek. Zij geven voorlichting en tips over de aanpak van stamboomonderzoek en demonstreren enkele programma’s waarin u de informatie over uw voorouders kunt opslaan. Bovendien leert u hoe u genealogische gegevens in de studiezaal van het Westfries Archief kunt opzoeken en verwerken.

Het vervolg lezen...

5 maart 2012

Genealogische contactdag - kliknieuws.nl

BOXMEER – De grote genealogische contactdag van de afdeling Land van Cuijk en Ravenstein van de NGV vindt op zaterdag 17 maart plaats in hotel het Vertrek in Boxmeer.

De dag is bestemd voor mensen die aan stamboomonderzoek doen of hiermee willen starten. Ervaren vrijwilligers zijn op deze dag aanwezig om vragen te beantwoorden en advies te geven voor genealogisch onderzoek.
Aanwezig is Wim Jaegers, die kaartenbakken heeft met gezinskaartjes vanaf 1650 tot 1812. Er worden computers opgesteld, zodat gegevens uit de burgerlijke stand (1811-1950) te kunnen raadplegen. Eveneens digitaal raadpleegbaar zijn doop-, trouw- en begraafboeken van Venray (1600-1800). Verder vinden er demonstraties computergenealogie plaats. Interessant is ook de aanwezigheid van het Bresser-archief te Uden. En er is een archief over mensen uit de regio die na 1840 naar Amerika zijn geëmigreerd.

Het vervolg lezen...

3 maart 2012

Genealogische software : Actualiteiten van de week 9, 2012

Logiciels.jpg Volledig programma:
iFamily for Leopard - Legacy Family Tree .
Zakcomputer (PDA) :
GedStar Pro for Android - Pocket Genealogist.
Andere werktuigen :
HuMo-gen - TMG Utility.

Het vervolg lezen...

2 maart 2012

Historisch Nootdorp in boekvorm - dichtbij.nl

NOOTDORP - Wie vraagt zich niet eens af hoe onze voorouders op het Zuidhollande platteland vroeger leefden. Was alles pais en vree? Hadden ze last van insluipingen, moorden, misdaden? Of kon je gewoon de achterdeur openlaten, zoals zo nostalgisch wordt verteld. In het boek Uit Nootdorps dagelijks leven van 1500 tot 1800 wordt een stukje van de puzzle opgelost.
We kunnen soms zo heerlijk denken aan de goede oude tijd, waar alles harmonisch verliep en waar de boer zaaide en oogstte zonder problemen. En toch waren er ook in de vorige eeuwen problemen, zelfs zware problemen die niet zomaar opgelost werden. De hypotheekcrisis bestond niet, omdat er geen banken waren. De nodige gelden voor de aankoop van een boerderij ging middels onderhandse leningen. Maar ook daar kon het misgaan. Ook daar moest de rente op tijd betaald worden en vergeet niet in die tijd bedroeg de rente ook zo'n 4 tot 5%.

Het vervolg lezen...

Workshop genealogie in bibliotheek Castricum - dichtbij.nl

CASTRICUM - n de bibliotheek van Castricum wordt dinsdag 15 maart een workshop genealogie voor beginners georganiseerd. De workshop is bestemd voor mensen die meer willen weten over de geschiedenis van hun familie. De workshop begint om 20.00 uur.
Bijzonderheden over de eigen familie:Familieonderzoek is spannend en kan zelfs verslavend zijn. U ontdekt allerlei bijzonderheden over uw voorouders. Waar woonden ze, welke beroepen hadden ze en hoe was hun sociale positie? In deze workshop leert u hoe genealogisch onderzoek in zijn werk gaat. U wordt vertrouwd gemaakt met mogelijke bronnen en leert hoe u deze moet gebruiken.

Het vervolg lezen...

1 maart 2012

Archief 'Erika' digitaal - destentor.nl

OMMEN - Het archief over het voormalige kamp Erika in Ommen wordt gedigitaliseerd. Het Nederlands Instituut voor Oorlogs Documentatie (NIOD) digitaliseert het archief van circa anderhalve meter als onderdeel van bijna zes meter archiefdocumenten van Duitse gevangenissen en kampen.
Het gaat om de archieven van de kampen Amersfoort, Schoorl en Ommen, de gijzelaarskampen Haaren en Sint Michielsgestel en een aantal Nederlandse gevangenissen waaronder het Oranjehotel in Scheveningen. Medio maart wordt begonnen met het digitaliseren, vanaf dan is het archief van Kamp Erika ongeveer anderhalf jaar niet beschikbaar voor onderzoek.

Het vervolg lezen...