Toevoegen

X

De genealogie blog

31 januari 2012

Foto-identificatiedag Nederlands-Indië en KNIL - historiek.net

Veel Nederlanders hebben voorouders die in Nederlands-Indië woonden, in het KNIL dienden of daar waren als dienstplichtig militair tijdens de ‘Politionele Acties’ eind jaren 1940. Bij het opruimen van de zolder of kast vinden zij dan soms oude foto’s waarop die familieleden in Indië staan afgebeeld, al dan niet in uniform. Soms vinden zij behalve foto’s ook documenten of onderscheidingen. Het belang en de betekenis van die spullen is echter lang niet altijd duidelijk.

Het vervolg lezen...

30 januari 2012

Braziliaanse Hogewoning-connectie herontdekt - dichtbij.nl

LEIDERDORP - “Je vindt hier in Brazilië opvallend veel Nederlandse en Duitse achternamen. De vriendin van Juan heet bijvoorbeeld Ana Hoogewoonink” aldus een Nederlandse student in São Paulo op zijn weblog. Die kleine mededeling zou grote gevolgen hebben voor het onderzoek naar de familienaam Hogewoning en spellingsvarianten als Hoogewoning en Hoogewoonink van Stichting De Hoege Woeninck uit Rijnsburg.

Het vervolg lezen...

25 januari 2012

Genealogische software : Actualiteiten van de week 4, 2012

Logiciels.jpg

Volledig programma:

Zakcomputer (PDA) :

Het vervolg lezen...

Familievorsers kunnen terecht op stambomendag - nieuwsblad.be

BEGIJNENDIJK - Het gemeentelijk archief en documentatiecentrum Begijnendijk organiseert jaarlijks een stambomendag. Dit jaar gebeurt dat op zondag 29 januari in de gemeentelijke basisschool, De Bruynlaan 19 in Begijnendijk.
Het is al voor de negentiende keer dat de geïnteresseerde stambomenliefhebber of familievorser informatie kan komen inkijken in Begijnendijk.
Verschillende deelnemende verenigingen stellen hun uitgebreide genealogische verzameling ter beschikking.

Het vervolg lezen...

24 januari 2012

Nodig vrienden en verwanten uit uw stamboom te bezoeken

InvitezVosProches001.jpgUiteraard zijn uw voorouders zichtbaar op uw stamboom.  Maar ook nog levende personen zijn er te vinden:  uw familie en naaste verwanten.  GeneaNet raadt steeds aan deze laatste informatie te verbergen.  Een gewone bezoeker kan deze delicate informatie dan niet bekijken, maar het is wel normaal dat uw familie en naaste verwanten de informatie wel kan bekijken zonder enige beperking.  Hoe moet je dit oplossen ?  Door hen een toegang als 'gast' te verlenen.
Hierna hoe je hiervoor te werk moet gaan ?

Het vervolg lezen...

Cursus stamboomonderzoek voor beginners - historiek.net

Bij Nieuw Land Erfgoedcentrum in Lelystad is vanaf half februari een cursus stamboomonderzoek voor beginners te volgen.

De cursus is bedoeld voor volwassenen met interesse voor hun eigen familiegeschiedenis. In tien ochtenden leren zij zelfstandig hun eigen stamboom en familieboek te maken. De lessen worden verzorgd door Willy van der Most, hoofd Collecties & Onderzoek van Nieuw Land Erfgoedcentrum.

Het vervolg lezen...

21 januari 2012

Grote 16de-eeuwse componist wordt jaar lang gevierd in geboortestad Roeselare

Adriaen Willaert was een gevierd componist in de renaissance. ifROESELARE - Adriaen Willaert overleed 450jaar geleden in Venetië. De Roeselarenaar schopte het tot kapelmeester van de San Marco. De verjaardag van het overlijden van de componist wordt het hele jaar gevierd en er zijn plannen voor een standbeeld.  en in

Venetiaans bal voor Adriaen Willaert
Adriaen Willaert (1490-1562) geldt als één van de belangrijkste renaissance-kunstenaars, maar is voor de meeste inwoners van zijn geboortestad een nobele onbekende. Misschien komt daar dit jaar verandering in, want Roeselare riep 2012 uit tot het Adriaen Willaertjaar, met concerten, lezingen, workshops, een tentoonstelling en een Venetiaans bal.

Het vervolg lezen...

20 januari 2012

Oisterwijkse documenten opnieuw zichtbaar - oisterwijknieuws.nl

Afgelopen zaterdag werd in het Regionaal Archief in Tilburg een start gemaakt met het project Charterbank Oisterwijk. Na een uitgebreide lezing door de Oisterwijkse historicus Wim de Bakker werd aan een aantal vrijwilligers uitleg gegeven over het project. Hierbij toonde het archief enkele verzegelde, nog ongeopende, charters die ter plaatse werden geopend.

Het vervolg lezen...

19 januari 2012

Genealogische software : Actualiteiten van de week 3, 2012

Logiciels.jpg

Volledig programma:

Zakcomputer (PDA) :

Het vervolg lezen...

Alleen naam Canadese militair op begraafplaats - gelderlander.nl

LEUTH/GROESBEEK - De Canadese militair Ernest David Harrison, wiens verloren veldgraf sinds enkele maanden gezocht wordt op een akker bij de Duffeldijk in Leuth, wordt ook genoemd in het namenregister van de Canadese begraafplaats aan de Zevenheuvelenweg. 'Missing in action' heeft hij als status in het register staan.

Deze krant schreef afgelopen zaterdag over de zoektocht naar het stoffelijk overschot van de militair, die in januari 1945 sneuvelde bij Leuth. Zijn nu 77-jarige zus Beatrice wil heel graag dat het lichaam van haar gesneuvelde broer wordt gevonden, zodat hij op een officiële plek begraven kan worden. Er zijn sterke aanwijzingen voor de locatie van het veldgraf bij de Leuthse dijk, onder meer door een brief die de Duitse dominee Karl Missbach na de oorlog schreef.

Het vervolg lezen...

18 januari 2012

HVV viert 45-jarige jubileum - dichtbij.nl

VLAARDINGEN - Even stilstaan bij de historie van Vlaardingen; dat kan nooit kwaad. Aanstaande zaterdag kan het tijdens de vijfde editie van de grote Historische Dag. Die dag bestaat de Historische Vereniging Vlaardingen 45 jaar.
Ter gelegenheid van het 45-jarig bestaan van de Historische Vereniging Vlaardingen worden alle leden - maar vooral ook niét-leden - uitgenodigd om naar het Geuzencollege te komen. Aldaar kunnen ze kennis maken met de vele facetten van historie en geschiedbeoefening in Vlaardingen.

Het vervolg lezen...

Nieuw op GeneaNet : zoeken op nabijgelegen plaatsen en op ouders

NabijgelegenPlaatsen00.jpgWij zijn verheugd u vandaag twee nieuwe zoekmogelijkheden voor te stellen : enerzijds zoeken op nabijgelegen plaatsen, en anderzijds zoeken op ouders.
Voorstelling :

Het vervolg lezen...

13 januari 2012

Archief NRC Handelsblad gratis doorzoekbaar via site Koninklijke Bibliotheek - ereaders.nl

De Koninklijke Bibliotheek te Den Haag (KB) zal de volledige jaargangen van het NRC Handelsblad vanaf 1970 tot 1995 gaan digitaliseren en gratis online beschikbaar maken. Dit maakten de KB en NRC Media vandaag bekend. NRC wilde in het verleden proberen het archief commercieel uit te baten, maar inmiddels is voor de uitgever duidelijk dat de kosten van digitalisering hoger zullen zijn dan de baten.

De keuze voor het gratis beschikbaar maken van de archieven is opmerkelijk. In het verleden, toen NRC nog deel uitmaakte van PCM Uitgevers, was er de intentie om het archief tegen betaling digitaal beschikbaar te maken. "Voor het bedrijf is nu duidelijk dat geen enkele vorm van exploitatie voor oude kranten de kosten van digitalisering zal kunnen dragen: de erfgoedwaarde van de kranten is groter dan de commerciële waarde."

Het vervolg lezen...

12 januari 2012

Genealogische software : Actualiteiten van de week 2, 2012

Logiciels.jpg

Volledig programma:

Zakcomputer (PDA) :

Het vervolg lezen...

5 januari 2012

Bevoorrechte Club : Presentatie en algemene vragen

Guldklubb001.jpgGeneaNet werd in 1996 door enkele enthousiastelingen opgericht met slechts één doel: een site aanbieden waarop genealogen het resultaat van hun opzoekingen kunnen aanbieden. Onmiddellijk werd dit goed ontvangen, en werd de site gestructureerd.
Er werd toen ook beslist dat de site gratis zou zijn en blijven en dat alleen voor bijkomende diensten betaald moest worden zodat de Bevoorrechte Club werd opgericht (zich hier abonneren geeft toegang tot krachtige zoekmethodes en aanvullende diensten).


Het vervolg lezen...

3 januari 2012

Genealogische software : Actualiteiten van de week 1, 2012

Logiciels.jpg

Volledig programma:

Zakcomputer (PDA) :

Het vervolg lezen...