Toevoegen

X

De genealogie blog

27 juli 2010

Tom Waes duikt in het verleden van zijn opa - nieuwsblad.be

Jammer voor de onverbeterlijke durfal in Tom Waes, maar Vlaanderen kent hem dezer dagen toch vooral als charmezanger. Wie herinnerd wil worden aan de meer serieuze kant van meneer Dos cervezas, kan terecht bij 'Verloren land'. Daarin gaat Waes op zoek naar het oorlogsverleden van zijn opa.

Bron: nieuwsblad.be

26 juli 2010

Namen van toen online - destentor.nl

ZUTPHEN - Wie, bijvoorbeeld voor stamboomonderzoek, personen wil vinden die in de periode 1862-1939 in Zutphen woonden, kan vanaf eind dit jaar thuis aan de slag, achter de eigen computer.

Bron: destentor.nl

25 juli 2010

Samenvatting van de verschillende mogelijkheden van GeneaNet : 4. Waar komt mijn voornaam vandaan? / GeneaStar

Na de essentiële functies besproken de vorige weken, hierna twee meer ludieke mogelijkheden : "Waar komt mijn voornaam vandaan?" en "GeneaStar", mogelijkheden die toch interessant kunnen blijken om uw werk af te maken.
Hier ook is de toegang volledig gratis.

Het vervolg lezen...

22 juli 2010

Genealogische software : Actualiteiten van de week 29, 2010

Nieuwigheden van de week :

Volledig programma :

Het vervolg lezen...

21 juli 2010

Nationaal Archief geeft foto's aan Wikipedia - nu.nl

DEN HAAG - Het Nationaal Archief en Spaarnestad Photo doneren in september een groot aantal naoorlogse foto's aan Wikimedia Nederland, de lokale afdeling van de internetencyclopedie Wikipedia.

Bron: nu.nl

Friezen duiken massaal in hun verleden - binnenlandsbestuur.nl

Al meer dan twee miljoen mensen hebben sinds maart vorig jaar www.allefriezen.nl bezocht, op zoek naar informatie over hun voorouders. Op de site zijn geboorte- , huwelijks- en overlijdensakten uit twintig Friese gemeenten te zien. In totaal ruim een miljoen documenten.

Bron: binnenlandsbestuur.nl  

20 juli 2010

Beginnerscursus oude handschriften lezen - destentor.nl

KAMPEN - Voor wie wijs wil worden uit krullerige letters uit vervlogen tijden, start de IJsselacademie na de zomer met 'Wat staat dáár nou?', een cursus oud schrift voor beginners. Mensen die bijvoorbeeld de archieven induiken op zoek naar hun voorouders, of onderzoek doen naar hun woonplaats of huis, krijgen vroeg of laat te maken met oude handschriften.

Bron: destentor.nl 

Archief krijgt steeds meer bezoek - echo.nl

HAARLEM - Het Noord-Holland Archief in Haarlem verkreeg in 2009 498 meter archieven van overheden en 194 meter archieven van particuliere organisaties en personen. Zo'n 340 meter aan archieven werd toegankelijk gemaakt.

Bron: echo.nl 

18 juli 2010

Samenvatting van de verschillende mogelijkheden van GeneaNet : 3. Overzichtslijsten van de burgerlijkse stand en Verzamelingen

Na de Online -akten en -registers, hierna een voorstelling van twee andere tabbladen van het menu "Archieven" : de Overzichtslijsten van de burgerlijke stand en de Verzamelingen GeneaNet.
 

Het vervolg lezen...

15 juli 2010

Bibliotheken werken aan online nationale catalogus - nu.nl

AMSTERDAM – De openbare bibliotheken, de universiteitsbibliotheken, de Koninklijke Bibliotheek en de Digitale bibliotheek der Nederlandse letteren gaan samen één grote online catalogus lanceren waarin mensen gemakkelijker en beter kunnen zoeken naar boeken.

Bron: nu.nl 

13 juli 2010

Genealogische software : Actualiteiten van de week 28, 2010

Nieuwigheden van de week :

Volledig programma :

Het vervolg lezen...

12 juli 2010

Historisch Centrum "Ons Verleden" open - lonradio.nl

Op dinsdagavond 13 juli is van 19.00 tot 21.00 uur het Historisch Centrum Ons Verleden en het regionale molenmuseum t' Molenverleden geopend voor het publiek.

Bron: lonradio.nl 

11 juli 2010

Mepschen: 'Orde in de chaos scheppen' - coevordenhuisaanhuis.nl

Coevorden - Foto's van het elftal van Germanicus uit de jaren zestig, de inmiddels afgebroken Feithhal en ook stapels verslagen van raadsvergaderingen en informatie over de bevolking sinds het begin van de 19e eeuw. Het ligt allemaal opgeslagen in het gemeentelijk archief in Coevorden. Gemeentearchivaris Henk Mepschen beheert, verzamelt en selecteert informatie. Onlangs werkte hij mee aan een boek over 125 jaar basisonderwijs in Erm en in de herfst staat een tentoonstelling in het Stedelijk Museum Coevorden op de rol, waarvoor hij materiaal aandraagt. 'Ik weet precies wat hier ligt', zegt hij, te midden van bijna tweehonderd jaar gemeentelijke historie.

Bron: coevordenhuisaanhuis.nl 

Samenvatting van de verschillende mogelijkheden van GeneaNet : 2. Online -akten en -documenten

Na de zoekfuncties van vorige week, hierna een overzicht van de rubrieken Online -akten en -documenten bereikbaar via het tabblad "Archieven".

Het gaat over gedigitaliseerde documenten, gepubliceerd door de gebruikers van GeneaNet :
De ‘Online -akten en -documenten’ zijn documenten met betrekking tot één bepaald evenement : (geboorteakten, huwelijken en overlijden, maar het kan ook gaan over huwelijkscontracten, testamenten, oude krantenknipsels enz).
De ‘Online registers’ zijn volledige gedigitaliseerde registers : uiteraard parochie- of burgerlijke registers, maar ook notariële bundels, volkstellingen, enz.

Uiteraard is de toegang volledig vrij.

Het vervolg lezen...

8 juli 2010

Genealogische software : Actualiteiten van de week 27, 2010

Nieuwigheden van de week :

Volledig programma :

Het vervolg lezen...

6 juli 2010

‘Hier liep de vader van de vader van mijn vader dus’ - frieschdagblad.nl

Leeuwarden - Vanuit Amerika, Engeland en Afrika kwamen dit weekend leden van de familie Isaacs naar Leeuwarden. Op zoek naar het geboortehuis van een beroemde voorvader, maar ook vooral op zoek naar elkaar.

Bron: frieschdagblad.nl

5 juli 2010

'De Kaap is weer Hollands' - nos.nl

Nederland zal morgen proberen opnieuw de Kaap te veroveren in Zuid-Afrika. Op voetbalgebied uiteraard. In 1652 veroverden de Nederlanders letterlijk de Kaap. Namens de VOC stichtte Jan van Riebeeck Kaapstad en de Nederlandse invloeden verspreidden zich razendsnel door de Kaapprovincie.

Bron: nos.nl 

4 juli 2010

Samenvatting van de verschillende mogelijkheden van GeneaNet : 1. De zoekopdrachten

Tijdens de zomer gaan wij u een overzicht geven van de verschillende menu's van GeneaNet : elke week zal u de verschillende mogelijkheden van de site kunnen (her)ontdekken.
Wij beginnen met de verschillende zoekopdrachten.

Het vervolg lezen...

1 juli 2010

Genealogische software : Actualiteiten van de week 26, 2010

Nieuwigheden van de week :

Volledig programma :

Het vervolg lezen...