Ad

De genealogie blog

22 december 2014

Tips van zoekspecialist Eric Hennekam

EricHennekamEric Hennekam's elf beste websites voor personen zoeken (en genealogie): "Een lijst, in willekeurige volgorde, van door mij veel gebruikte websites voor personen zoeken in Nederland. Meestal staan er gerelateerde sites bij. Zoeken op Internet doe je nooit via één site, altijd in combinatie met verschillende sites en tools. Dood of levend, met onderstaande sites kun je de meeste mensen terug vinden. Regelmatig zal ik updates aanbrengen." Belangrijkste tip bij zoeken naar personen: verplaats je in personen, hun families, situaties, context, documenten en in website bedenkers. Zie website.

18 december 2014

Prettige Kerstdagen


Prettige Kerstdagen

17 december 2014

Dickens Festijn Deventer

dickensHet Dickens Festijn vindt voor de 24e keer plaats op 20 en 21 december 2014, beide dagen van 11.00 tot 17.00 uur. De toegang is gratis maar wegens te verwachten drukte kan er een wachttijd zijn. De geuren van punch en gepofte kastanjes, duizenden kleine lichtjes, huizenhoge kerstbomen en de prachtig gerestaureerde panden vormen hierbij het decor. Een schapenkudde passeert, vaten met hete punch worden door de straten gerold. Kooplui bieden hun waar aan, handwerkers demonstreren hun ambacht, Christmas Carol Singers gaan van deur tot deur. Voor meer informatie zie website.

Criminele vonnissen Brabant 1811-1911

AHet Brabants Historisch Informatie Centrum heeft 216.563 vonnissen uit de provincie Noord-Brabant geindexeerd en online gebracht via archieven.nl. U vindt er stropers, smokkelaars, landlopers, brandstichters, kwakzalvers, bedelaars, valsemunters, dieven, moordenaars en vele anderen. Met "zoeken naar Criminele vonnissen" zoekt u automatisch door alle strafvonnissen uit de archieven van de volgende Noord-Brabantse rechtbanken: - Cour d’Assises / Hof van Assisen te ’s-Hertogenbosch 1811-1838 - Gerechtshof te ’s-Hertogenbosch 1838-1886 - Arrondissementsrechtbank Breda 1850-1930 - Arrondissementsrechtbank Eindhoven 1838-1877 - Arrondissementsrechtbank ’s-Hertogenbosch 1839-1911 Om de database te doorzoeken klik hier.

16 december 2014

Dag van de Drentse Familiegeschiedenis

nalatenschapEen dag boordevol workshops, lezingen, een informatiemarkt, presentaties van ervaren genealogen, een kijkje achter de schermen, een interview met Peter Middendorp en de presentatie van de nieuwe website AlleDrenten.nl. De Dag van de Drentse Familiegeschiedenis wordt georganiseerd in samenwerking met de Nederlandse Genealogische Vereniging (NGV) Drenthe en is vrij toegankelijk. Zaterdag 24 januari van 11.00-17.00 uur, Drents Archief, Brink 4, 9401 HS Assen. Voor het uitgebreide programma zie website.

15 december 2014

Genealogie software programma's: actualiteiten week 51, 2014

Genealogie software programma's:Elke week geven wij u een samenvatting over nieuwe en/of veranderde genealogische software. Een prima manier om nieuwe gereedschappen te ontdekken die uw hobby kunnen verrijken.

Hierbij het nieuws van deze week:
HuMo-gen, Irish Roots Magazine, LiveHistory, MacFamilyTree, RootsMagic


Het vervolg lezen...

12 december 2014

50 jaar Familiekunde (in) Vlaanderen

fv2In 2015 bestaat Familiekunde Vlaanderen 50 jaar. Dit vieren ze in het FelixArchief te Antwerpen met een tweedaags evenement, bestaande uit de traditionele congresdag en de Dag van de familiegeschiedenis. Een halve eeuw vrijwilligersengagement op het gebied van familiekunde, genealogie en heraldiek is een warme felicitatie waard. Het is voor Geneanet dan ook een groot genoegen dit evenement als hoofdsponsor mede mogelijk te maken. Noteert u alvast in uw agenda: 14 en 15 maart 2015. Voor meer informatie, en inschrijving, zie website.

11 december 2014

De Herinnerings Ring: De namen van 579.606 Soldaten die hun leven verloren in de Eerste Wereldoorlog.

De Herinnerings Ring: De namen van 579.606 Soldaten die hun leven verloren in de Eerste Wereldoorlog.De Herinnerings Ring is op 11 november 2014 onthuld door de Franse president François Hollande als een eerbetoon aan hen die sneuvelden in Noord Frankrijk tijdens de Eerste Wereldoorlog. De namen van de 579.606 soldaten zijn genoemd zonder aanduiding van hun nationaliteit.

Geneanet biedt u aan uw voorouders te vinden: de 500 platen van verbronsd roestvrij staal zijn gefotografeerd en alle namen zijn geïndexeerd.

Het vervolg lezen...

9 december 2014

Geneanet zoekt vrijwillige moderators

201402_NewLogo00.jpgGeneanet heeft onlangs haar nieuwe versie uitgebracht. Dat is voor ons een mijlpaal en we zijn tevreden: de technische transformaties stellen ons in staat om onze diensten te verbeteren, zodat wij beter kunnen voldoen aan datgene waar onze leden om vragen. Om deze nieuwe fase te markeren en om het groeiende aantal Nederlandstalige gebruikers op onze website adequaat te kunnen blijven helpen zijn wij op zoek naar 5 vrijwillige medewerkers die ons team willen komen versterken.

Wilt u moderator worden op het Geneanet forum? - U gebruikt zelf Geneanet met plezier en u kunt andere gebruikers daarbij helpen. - Uw computerkennis is voldoende om de problemen van de gebruikers te begrijpen. - U bent bereid gemiddeld een paar dagen in de week, een kwartier per dag aan deze activiteit te wijden - U bent dienstverlenend, heeft gevoel voor verhoudingen en u wilt bijdragen aan het bevorderen van een goede onderlinge sfeer.

U kunt zich kandidaat stellen door te een antwoord te posten in deze discussie op het forum (dus NIET hier op het blog) wij zullen rechtstreeks contact met u opnemen. Het is onze bedoeling kandidaten te selecteren en een team samen te stellen voor begin januari.

Vrijwillige moderators zullen vanzelfsprekend beheerders- of 'admin' rechten krijgen (antwoorden/wijzigen/verwijderen) op het forum. Zij zullen door het beroeps team van Geneanet ondersteund worden. Hun eigen account krijgt een upgrade naar Premium.

8 december 2014

Genealogie software programma's: actualiteiten week 50, 2014

Genealogie software programma'sElke week geven wij u een samenvatting over nieuwe en/of veranderde genealogische software. Een prima manier om nieuwe gereedschappen te ontdekken die uw hobby kunnen verrijken.

Hierbij het nieuws van deze week:
GEDexplorer, Genealone, The Complete Genealogy Reporter 2014


Het vervolg lezen...

5 december 2014

Achterhoekse familiedossiers

BoerderijDe website Genealogie in de Achterhoek is een onmisbare bron voor iedereen die voorouders heeft uit de Achterhoek. Dagelijks worden er nieuwe bronnen toegevoegd, zoals bijvoorbeeld onlangs Drost en Geërfden van Bredevoort Periode 1608-1794. En wist u dat u er een flink aantal familiedossiers kunt vinden, en bronnen uit het Duitse grensgebied? Tevens zijn er gegevens te vinden van bewerkingen (en ook digitale foto's) van het Oud Rechterlijk Archief (ORA) van diverse plaatsen en regelmatig worden relevante digitale genealogische items toegevoegd.

4 december 2014

Nieuwe nuttige secties op uw Geneanet homepage

Nieuwe nuttige secties op uw Geneanet homepageEen paar nuttige nieuwe secties zijn aan uw Geneanet homepage toegevoegd.
Afhankelijk van het aantal personen in uw stamboom biedt een van deze nieuwe secties verschillende gereedschappen om u te helpen uw stamboom te bouwen.
Een andere nieuwe sectie nodigt u uit om onze collectie grafstenen te helpen indexeren, en weer een andere laat u recent aan de Geneanet database toegevoegde documenten en foto’s zien.

Het vervolg lezen...

3 december 2014

Braziliaanse koorts: een vergeten emigratie

BkoortsArjan van Westen en Monique Schoutsen werken aan 'Braziliaanse Koorts', een documentaire over een vergeten emigratie uit de 19de eeuw van honderden Zeeuwen naar Brazilië. In de jaren zeventig van de 20ste eeuw werden de 'Zeeuwse Brazilianen' herontdekt. Een handjevol in de Braziliaanse binnenlanden wonende nazaten van deze onfortuinlijke landverhuizers spreekt vandaag de dag nog Zeeuws. Inmiddels is de film vergevorderd en hebben ze de trailer vrijgegeven. Het zoeken naar verwanten speelt een grote rol in Braziliaanse Koorts. Stamboomonderzoekers hebben belangrijke input gegeven. Voor meer informatie zie website.

2 december 2014

Extra openstelling studiezaal en lezing in Groningen

GAOp zaterdag 13 december is de studiezaal van RHC/Groninger Archieven extra geopend van 10.00-16.00 uur en om half twee 's middags geeft Antonia Veldhuis, onder meer bekend van haar bijdragen in Gens Nostra en GroninGen, er een lezing: Familieonderzoek, een fascinerende hobby. Aan het eind van de middag weet u waarom de vriendschap van Hendrik & Wiggert zo bijzonder was, wat er loos was met het meisje, waarom Catharina Jans haar zuster rattenvergif gaf, hoeveel mensen er op VOC schepen dienden en weet u wat een speelkind is. Voor meer informatie zie website.

1 december 2014

Genealogie software programma's: actualiteiten week 49, 2014

Genealogie software programma'sElke week geven wij u een samenvatting over nieuwe en/of veranderde genealogische software. Een prima manier om nieuwe gereedschappen te ontdekken die uw hobby kunnen verrijken.

Hierbij het nieuws van deze week: 
Build Your Family Tree, StoryPress, The Complete Genealogy Reporter 2014


Het vervolg lezen...

- page 1 of 99