Toevoegen

X

De genealogie blog

16 avril 2015

Sponsor een vriend of familielid, en krijg zelf een extra maandabonnement op de Geneanet Premium kado

Sponsor een vriend of familielid, en krijg zelf een extra maandabonnement op de Geneanet Premium kadoOp Geneanet kunt u nu een vriend of familielid sponsoren en zelf gratis een extra maand krijgen.

Kies het menu item “Gemeenschap" > "Sponsor een vriend”.

Voer de Geneanet gebruikersna(a)m(en) in van de perso(o)n(en) die u wil sponsoren (klik hier om de gebruikersnaam van een lid op te zoeken).

Het vervolg lezen...

15 avril 2015

Tiemen Hooiberg, Een knaap à deux mains

TiemenGeen wonder dat Tiemen Hooiberg (1809-1897) door één van zijn leidslieden ‘een knaap à deux mains’ is genoemd. In één leven was hij tekenaar-lithograaf, museum-amanuensis, opgravingsassistent, drukker, uitgever, papier- en boekhandelaar, huisonderwijzer, kweekschool en HBS-leraar, auteur van dictionaires en schoolboeken, vertaler, handelaar in Engelse handwerkartikelen, speculant in huizen …!

Hooiberg, een van de beste lithografen van zijn tijd, en mijn oud- ouder, was bijna 60 jaar lang hoofd van de steendrukkerij van het Rijksmuseum van Oudheden (RMO) in Leiden. Lithografie (steendruk) was in de negentiende-eeuw het belangrijkste reproductiemedium voor het maken van afbeeldingen totdat fotografie er rond 1900 voor in de plaats kwam. Hooibergs productie voor het museum en andere opdrachtgevers was enorm.

Hooiberg heeft bijna de hele negentiende eeuw meegemaakt. Hij werkte onder de eerste drie directeuren van het museum. Professor Caspar Reuvens nam hem in 1830 in dienst als opgravingstekenaar op het landgoed Arentsburg bij Voorburg en begeleidde vervolgens zijn eerste lithografische projecten. Een museum met een eigen drukkerij, door Reuvens opgericht, was een unicum. Samen met Reuvens’ opvolger Conrad Leemans, door Hooiberg steeds ‘mijn chef’ genoemd, werkte hij decennia lang aan de ‘Monumens égyptiens’, de volumineuze publicatie van de Egyptische collectie waarvoor hij honderden litho’s maakte en die onder zijn derde baas, de internationaal vermaarde Egyptoloog Willem Pleyte, is voltooid.

In zijn autobiografie De geschiedenis van een ruim tachtigjarig leven, uit herinneringen samengesteld blikt Tiemen Hooiberg terug op zijn talrijke werkzaamheden, zijn ervaringen in het museum, zijn avonturen in binnen- en buitenland, zijn audiëntie bij koning Willem I en ontmoetingen met bekende Nederlanders waaronder veel leden van de Leidse elite. Ook de herinneringen aan zijn jeugd, zijn ouders en leermeesters, zijn vrouw en kinderen, en andere huisgenoten (studenten op kamers!) komen uitvoerig ter sprake. Hooibergs negentiende-eeuwse Nederlands is aantrekkelijk, soms heel vermakelijk en klinkt alsof het door hemzelf is uitgevonden.

De eerste editie van De geschiedenis van een ruim tachtigjarig leven verscheen in 1893 en is gedrukt door Drukkerij Hooiberg in Epe. De directeur van deze drukkerij was Tiemens zoon Andries, bij wie hij de laatste acht jaar van zijn leven heeft gewoond. De oplaag van het boek was zeer klein: alleen familieleden, vrienden en bekenden ontvingen een exemplaar. Het was ‘niet in den handel’, zoals op de achterkaft was vermeld. De thans voorliggende geannoteerde heruitgave is dus de eerste publieksuitgave. Daarin zijn in aansluiting op Hooibergs tekst enige nog niet eerder gepubliceerde brieven van hem opgenomen. Deze zijn gericht aan zijn vriend, de Leidse uitgever Sijthoff, en werpen licht op Hooibergs leven in Epe na de voltooiing van zijn boek.

Een aanrader voor iedereen die De IJzeren Eeuw volgt!

http://www.freemusketeers.nl/boek/7991/een-knaap-a-deux-mains

Jeannet Richel

14 avril 2015

Gratis online cursus paleografie

Oud schriftPaleografie (Grieks: παλαιός - 'oud', γράφειν - 'schrijven') is een hulpwetenschap van de geschiedschrijving. Ze houdt zich bezig met het bestuderen en ontcijferen van oude handschriften. Voor wie archiefstukken van vóór 1800 wil raadplegen is kennis van paleografie onontbeerlijk. De Universiteit van Amsterdam heeft een gratis paleografiecursus beschikbaar gesteld, inclusief oefenmodule en hulpmiddelen. U kunt dadelijk aan de slag via deze website.

13 avril 2015

Dateren van oude foto's

fv2 Ledereen heeft wellicht ergens één of meer oude foto’s liggen waar je alleen maar vragen bij hebt: wie is er op afgebeeld, van wanneer dateren ze en waar werden zij genomen. Peter Eyckerman legt niet alleen uit hoe je oude foto’s kan dateren, maar laat ook zien wat je nog allemaal kan afleiden uit deze wat atypische genealogische bron. Deelnemers kunnen eigen oude foto’s meebrengen om de lezing meer interactief te maken. Dinsdag 28 april 2015 om 19.30 uur in het Cultureel Centrum Romaanse Poort, Brusselsestraat 63, 3000 Leuven. Een organisatie van Familiekunde Vlaanderen regio Leuven. Vrije toegang voor leden FV; voor niet leden 3 €. Voor meer informatie zie website.

Genealogie software programma's: actualiteiten week 16, 2015

Genealogie software programma's
Elke week geven wij u een samenvatting over nieuwe en/of veranderde  genealogische software. Een prima manier om nieuwe gereedschappen te ontdekken die uw hobby kunnen verrijken.
Hierbij het nieuws van deze week:
HuMo-gen, MacFamilyTree, Shoebox, The Complete Genealogy Builder, The Complete Genealogy Reporter, Your Genealogy Today


Het vervolg lezen...

10 avril 2015

Lezing: Populatiegenealogie

201403_Images00.jpgHet begon met het aanleggen van een ‘populatiebestand’ van de bevolking van Borkel en Schaft aan de hand van het Bevolkingsregister en de Burgerlijke Stand. In dit bestand komen nu ruim 70.000 personen voor uit 10 (voormalige) gemeenten. Hiervan is ruim 70% onderling verwant. Aan de hand van dit bestand heeft de spreker, Toon van Gestel, een methode ontwikkeld om de gegevens genealogisch te verwerken. De geleerde lessen leidden tot het artikel 'Populatiegenealogie’ in Gens Nostra van juli/augustus 2013. Datum: dinsdag 21 april 2015 Locatie: Pelgrimskerk, Backershagen 12, Amsterdam-Buitenveldert. Aanvang: 20.00 uur Einde: 22.00 uur.

9 avril 2015

3 Tips voor het maken en bekijken van uw Geneanet email meldingen

3 Tips voor het maken en bekijken van uw Geneanet email meldingenWe zullen zoveel mogelijk blogs posten om uw meest gestelde vragen over Geneanet te beantwoorden.
Tips van de week zijn:
- Hoe kunt u een email melding per naam maken?
- Hoe kunt u een email melding per persoon maken (Premium leden)?
- Hoe kunt u uw email meldingen inzien?

Het vervolg lezen...

8 avril 2015

Dag van de Haagse geschiedenis

Den HaagZaterdag 18 april 2015 van 11 tot 16 uur op het Plein in Den Haag. Al 10 jaar organiseert het Haags Gemeentearchief de 'Dag van de Haagse Geschiedenis'. 40 Haagse professionele en vrijwillige erfgoedorganisaties doen mee. Zij organiseren allerlei activiteiten zoals stadswandelingen, lezingen, boottochten en workshops. Het festivalterrein is gratis toegankelijk voor jong en oud. Voor programma, plattegrond, meer informatie zie website.

7 avril 2015

Lezing in Tilburg over onderzoek in België

fv2Hoe zijn in België de archieven georganiseerd? Hoe zijn ze toegankelijk, zijn er speciale voorwaarden voor gebruik van de akten van de Burgerlijke Stand en van de DTB’s? Welke praktische tips heeft de spreker bij een bezoek aan een Belgisch archief? Wat is er online te vinden? En is er, behalve de taal, verschil tussen Vlaamse en Waalse archieven? Spreker Herman Jorens van de Vereniging Familiekunde Vlaanderen is als genealoog goed bekend met deze vragen en neemt u mee op ontdekkingstocht. De toegang is gratis voor NGV-leden, niet-leden € 5,-. Woensdag 15 april, 14.30-16.30 uur, locatie: Boerke Mutsaers, Vijverlaan 2, 5042 PZ TILBURG.

3 avril 2015

Vrolijk Pasen

Wist u dat u via Geneanet originele oude prentbriefkaarten online kunt versturen? Via deze link gaat u naar 'Verstuur uw wensen' waar u de zes verschillende thema's feestwensen kunt vinden. De medewerkers van Geneanet wensen u en de uwen Vrolijk Pasen.

Pasen

2 avril 2015

Maak foto's van begraafplaatsen met GeneaGraves - de Geneanet app voor iOS en Android

Maak foto's van begraafplaatsen met GeneanGravesBegraafplaatsen zijn een van de belangrijkste bronnen voor genealogen, en we moeten grafstenen vastleggen voordat ze verloren gaan. Doe mee aan het GeneaGraves project, het is gratis en gemakkelijk!

Installeer GeneaGraves op uw mobiel of tablet. Maak foto's. Upload uw foto's naar Geneanet met een wifi toegang. Vervolgens kunt u de namen van de personen op de grafstenen indexeren met hulp van andere Geneanet leden.

Het vervolg lezen...

1 avril 2015

CBG zoekt foto's van badgasten

cbgVoor het juninummer van GEN Magazine is het Centraal Bureau voor Genealogie op zoek naar foto's van badgasten. Kunt u helpen? Stuur dan voor 1 mei 2015 uw foto's van vóór 1950 via We Transfer naar uitgeverij@cbg.nl. De redactie zal uit de inzendingen een eigen selectie maken. De inzender geeft toestemming dat de foto gepubliceerd wordt in Gen.magazine. Een scan moet voldoen aan de volgende vereisten: scan in kleur, format JPEG of Tiff, minimaal 300 dpi, originele afmetingen (niet verkleind). Bij de inzending a.u.b. vermelden wanneer de foto is genomen, wie de geportretteerden zijn en waar het tafereel zich afspeelt. Gelieve ook de adresgegevens en het telefoonnummer van de inzender te vermelden, zodat de redactie eventueel contact op kan nemen.

31 maart 2015

Sonttolregisters allerlei

florijnTijdens de jaarvergadering van Cultuur Historische Vereniging Vlieland (CHV), zal Siem van der Woude een lezing houden over de Sonttolregisters en de rol daarin van Vlielander schippers. Maandag 13 april in de Noordwester in Oost-Vlieland, aanvang 20.00 uur. Aan de Sonttolregisters ontbreken nog 300.000 te indexeren passages. STR zoekt naar enthousiaste, gemotiveerde vrijwilligers met enige kennis van paleografie die willen helpen de gegevens in te voeren. Heeft u belangstelling, zie dan deze website.

30 maart 2015

Genealogie software programma's: actualiteiten week 14, 2015

Genealogie software programma's
Elke week geven wij u een samenvatting over nieuwe en/of veranderde  genealogische software. Een prima manier om nieuwe gereedschappen te ontdekken die uw hobby kunnen verrijken.

Hierbij het nieuws van deze week:
Brother's Keeper, Family Book Creator, Genealone, StoryPress


Het vervolg lezen...

27 maart 2015

Stamboomcafé bij het CBG

cbgOp dinsdag 31 maart 2015 vindt bij het CBG in Den Haag van 16.00 - 18.00 uur het derde Stamboomcafé van 2015 plaats. Het Stamboomcafé wordt deze keer geopend door Jacques Verheijden. Hij legt uit en demonstreert hoe je als onderzoeker optimaal gebruik kunt maken van de website zoekakten.nl. Jacques is medewerker van het CBG en zoekakten.nl is en blijft een privé-initiatief van Jacques Verheijden dat stamt uit de tijd toen hij nog niet bij het CBG werkte. Lokatie: CBG, Beresteynzaal, Prins Willem Alexanderhof 22, 2592 BE Den Haag. (Dat is naast het Centraal Station, uitgang perron 12). Toegang en eerste consumptie zijn gratis. Komt u naar het Stamboomcafé, laat dat dan even weten op stamboomcafe@cbg.nl (zonder accent), o.v.v. de datum.

- page 1 of 104