Toevoegen

X

De genealogie blog

26 mai 2015

Componisten in Oorlogstijd

4045Verboden muziek in Amsterdam: Tentoonstelling en concerten 5 juni – 23 augustus. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn verschillende Amsterdamse componisten vanwege hun afkomst of standpunten vervolgd. Hun vooruitstrevende en kwalitatief goede muziek is deels in de vergetelheid geraakt. In samenwerking met de Leo Smit Stichting belicht het Stadsarchief leven en werk van twintig van deze componisten met een tentoonstelling in de Hal – met audiotour – en een serie van zes concerten op de zondagochtend. Met muziek van o.a. Leo Smit, Rosy Wertheim, Marius Flothuis en Mischa Hillesum. De concerten beginnen om 10.45 uur, toegang is gratis. Klik hier om het uitgebreide programma van de concertreeks te downloaden.

21 mai 2015

Hoe kunt u uw Geneanet stamboom herstellen en exporteren?

Geneanet - Hoe kunt u uw Geneanet stamboom herstellen en exporteren?We zullen zoveel mogelijk blogs posten om uw meest gestelde vragen over Geneanet te beantwoorden.
Tips van de week zijn:
Hoe kunt u een backup van Geneanet stamboom terugzetten (Premium leden)?
Hoe kunt u uw Geneanet stamboom exporteren?
Hoe kunt u een deel van uw Geneanet stamboom exporteren?

Het vervolg lezen...

20 mai 2015

Oude Leuvense schepenakten als bron voor familie- en dorpsgeschiedenis

fv2Jona Broothaerts nam voor zijn eindwerk 15 jaar Leuvense schepenbrieven van de 15e eeuw door om de invloed van oorlog op het platteland te bestuderen. Deze avond focust hij op de impact van dat oorlogsleed op de geschiedenis van dorpen en families : oorlogschade, armoede, vlucht uit de dorpen..  Of hoe schepenakten gebruiken om de eigen familiegeschiedenis aan te vullen en te verrijken.  Dinsdag 26 mei 2015 om 19.30 uur in het Cultureel Centrum Romaanse Poort, Brusselsestraat 63, 3000 Leuven. Voor meer informatie zie http://www.familiekundevlaanderen-leuven.be.


Cursus Paleografie te Duffel

fv2Familiekunde Vlaanderen regio Mechelen organiseert in samenwerking met de gemeentelijke archiefdienst Duffel een studiegroep Paleografie, telkens op een woensdagavond. Data woe 06/05/15 van 19:00 tot 21:00 woe 20/05/15 van 19:00 tot 21:00 woe 03/06/15 van 19:00 tot 21:00 woe 17/06/15 van 19:00 tot 21:00. Locatie: Gemeentelijke Openbare Bibliotheek, Onze Lieve Vrouwlaan 1, 2570 Duffel. Contactpersoon: Rita Broes ritabroes@hotmail.com.

19 mai 2015

Nationale Familie Dag NGV

NL_20140120_01.jpgNoteert u alvast in uw agenda: zaterdag 19 september 2015, Papelaan 6, 1382 RM Weesp. Programma: 10.30 Ontvangst met koffie plus 11.00 Opening door voorzitter NGV Ton van Gestel. 11.15 Introductieronde van aanwezigen 11.30 Familie Organisatie: Herman Veerkamp 12.00 Rondleiding verenigingsgebouw 12.30 Lunch 13.00 Drukken van familiebladen door Editoo - Riëtte van Rooij 14.00 Familiefilm: Voorbeeld van een familiefilm 14.30 Familieboeken & familietijdschriften, maken en inbinden, etc. 15.30 Ontwerpen van familiewapens & familievlag. Drs. Willem van Zon 16.00 Sluiting. U kunt zich aanmelden via Bert Veen: l.j.veen@inter.nl.net, Herman Veerkamp: hermanveerkamp@xs4all.nl enof Jaap Booij: jac.booij@planet.nl

15 mai 2015

Scans DTB Overijssel online

overijsselNa de doop-, trouw- en begraafboeken (DTB) van Olst, Zwolle en Zwollerkerspel zijn in april ook de DTB van de overige gemeenten in Overijssel online beschikbaar gekomen. U vindt de scans van de DTB van Overijssel direct bij de beschrijvingen in de toegangen. (Zwolle vindt u onder een ander toegangsnummer). Nu de DTB op deze wijze beschikbaar zijn gekomen, zijn de kopieën van de registers op de studiezaal overbodig geworden. Met ingang van 1 juli aanstaande worden deze kopieboeken daarom uit de kasten op de studiezaal verwijderd. Mocht u als historische vereniging belangstelling hebben voor de kopieën van uw eigen gemeente, dan kunt u zich daarvoor melden bij Rudi Esajas, r.esajas@historischcentrumoverijssel.nl.

13 mai 2015

'Een begraafplaats voor het Nageslacht'. Dank aan alle deelnemers!

'Een begraafplaats voor het Nageslacht'. Dank aan alle deelnemers!

Vorig weekeind nodigde Geneanet u uit foto's van grafstenen te maken. U heeft hieraan gehoor gegeven en we danken u daarvoor hartelijk. Goed werk voor een geweldig resultaat: u heeft meer dan 40.000 foto's gepubliceerd.
Uiteraard zijn al deze foto's gratis toegankelijk voor alle mede-genealogen. En: u kunt iedere foto verbinden aan uw stamboom.
Helaas kunnen we niet iedereen hier noemen maar hierbij een aantal van de begraafplaatsen die nu op Geneanet beschikbaar zijn.
Nogmaals heel veel dank!

Het vervolg lezen...

Database Persoonsbewijzen W.O.II

PBOp 1 maart 1941 werd het Persoonsbewijs ingevoerd. In april 1941 werd begonnen met de uitreiking van Persoonsbewijzen aan Nederlanders, Nederlandse onderdanen en Vreemdelingen van 15 jaar en ouder. Sinds 1 juni 2009 kunt u op deze website informatie vinden over Persoonsbewijzen uit de Tweede Wereldoorlog alsmede afbeeldingen van Persoonsbewijzen in combinatie met andere documenten en genealogische en persoonlijke gegevens waaronder ook levensverhalen. Wilt u deelnemen aan het project, zie dan de pagina contact voor meer informatie.

12 mai 2015

Zoekakten.nl

zoekaktenWist u dat de website www.zoekakten.nl ook indexeert voor plaatsen in België? Via deze link komt u op de hoofdpagina. U ziet bovenaan tabbladen die leiden naar de provincies. Via deze link kunt u zoeken op plaatsnaam. Inmiddels zijn ook een aantal akten van de Nederlandse Antillen toegevoegd met een korte toelichting.

11 mai 2015

Genealogie software programma's: actualiteiten week 20, 2015

Genealogie software programma's
Elke week geven wij u een samenvatting over nieuwe en/of veranderde  genealogische software. Een prima manier om nieuwe gereedschappen te ontdekken die uw hobby kunnen verrijken.
Hierbij het nieuws van deze week:
Brother's Keeper, GRAMPS, iScrapbook


Het vervolg lezen...

8 mai 2015

Korte cursus Familiegeschiedenis schrijven

201403_Images00.jpgFamilie … je zou er een boek over kunnen schrijven. En waarom doe je dat eigenlijk niet? Omdat je niet weet waar te beginnen. Omdat je niet weet hoe te schrijven. Maar dat kun je leren! WAT LEER JE? In deze workshop is er aandacht voor de praktische kanten. Waar haal je je informatie vandaan? Hoe interview je familieleden? Hoe orden je hun verhalen? Voor wie ga je schrijven? Maar bovenal wordt aandacht besteed aan het schrijven. Tenslotte moeten alle anekdotes, brieven, documenten samenkomen in één groot, mooi verhaal. Docent: Yaël Vincksx. Vrijdag 22 mei 2015, tijd nog onbekend, kosten € 12,50. Adres: Oude Delft 36 , DELFT. Informatie en inschrijving: Bij boekhandel De Omslag, Wijnhaven te Delft of info@deomslagdelft.nl of 015-2121510.

6 mai 2015

Excursie naar het Veenkoloniaal Museum in Veendam

VKmuseumZaterdag 30 mei organiseert de NGV afd. Drenthe en NW-Overijssel een middag over de Veenontginningen rond Veendam en de schippers uit Pekela. We zijn dan welkom in het Veenkoloniaal Museum aan het Museumplein 5 te Veendam. Er is ruimte voor 20 mensen, 10 mensen hebben zich al opgegeven. Er is dus nog ruimte over. Locatie: Museumplein 5, 9641AD VEENDAM. Aanvang: 13.30 uur. Voor meer informatie zie website.

4 mai 2015

Genealogie software programma's: actualiteiten week 19, 2015

Genealogie software programma's
Elke week geven wij u een samenvatting over nieuwe en/of veranderde  genealogische software. Een prima manier om nieuwe gereedschappen te ontdekken die uw hobby kunnen verrijken.
Hierbij het nieuws van deze week:
Branches, Brother's Keeper, Family Get-To-Gether


Het vervolg lezen...

2 mai 2015

De gezichten van Margraten | The faces of Margraten

margratenEen stilmakende matrix van witte marmeren kruizen en Davidssterren. Dat is wat je in eerste instantie ziet wanneer je de Amerikaanse Begraafplaats in Margraten oploopt. In totaal liggen 8.301 Amerikaanse soldaten onder deze kruizen en Davidssterren begraven. Nog eens 1.722 namen staan vermeld op de Muren der Vermisten, slechts enkelen van deze groep vermisten zijn later alsnog gevonden. De namen zijn bekend, maar wie waren de mensen die herdacht worden op déze begraafplaats? Waar kwamen zij vandaan en wat deden zij voor de oorlog? Wie was de mens achter de naam? Met het project De Gezichten van Margraten ter gelegenheid van de viering van 70 jaar bevrijding in Limburg en van Nederland en ter gelegenheid van het 70-jarig bestaan van de Amerikaanse Begraafplaats in Margraten zoveel mogelijk van deze soldaten een gezicht te geven door bij hun graven en hun namen op de Muren der Vermisten een foto te plaatsen. Dit zal de Stichting Verenigde Adoptanten Amerikaanse Oorlogsgraven (Stichting) doen in een speciaal herdenkingsweekeind van 2 tot en met 5 mei 2015. Voor meer informatie zie website.

In de voorafgaande maanden heeft de Stichting zoveel mogelijk foto’s verzameld om de soldaten een gezicht te geven. Inmiddels is de Stichting reeds in het bezit van een foto van ongeveer 3.300 soldaten, die ook allemaal terug te vinden zijn in de Fields of Honor - Database.1 mai 2015

Lezing: De grafzerken van Farmsum

farmsumSpreker is Redmer Alma, die op zijn website onder meer grafschriften, opschriften, rouwborden e.d. in en rond kerken in de provincie Groningen verzamelt en presenteert, aan de hand van het boek van Adolf Pathuis 'Groninger gedenkwaardigheden, Groninger gedenkwaardigeden. Teksten, wapens en huismerken van 1298-1814". De lezing van 20 mei zal gaan over de grafzerken van Farmsum. Adres: Groninger Archieven, Cascadeplein 4, aanvang: 20.00 uur.

- page 1 of 105